ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8-9-2011
«Σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου, προσθέτοντας ότι «η παρέμβαση αυτή είναι πλέον ώριμη και αναγκαία» και ότι «την περίμεναν οι αγρότες εδώ και πολλά χρόνια», αφού «ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεών τους ήταν ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των συνεταιρισμών».
Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα ότι «η συνεταιριστική ιδέα έχει φτάσει πλέον στο σημείο του εκφυλισμού και της συκοφάντησης στη συνείδηση πολλών αγροτών, λόγω του τρόπου με τον οποίο κατέληξαν να λειτουργούν πολλοί συνεταιρισμοί και δυστυχώς και το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα», με την ανοχή και σύμπραξη ενός μέρους του πολιτικού συστήματος.
Ολόκληρη η ομιλία της κ. Αντωνίου στη Βουλή έχει ως εξής:[.....]
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί μια σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η ανασύνταξη του θεσμικού πλαισίου με το οποίο λειτουργούν σήμερα οι συνεταιρισμοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις.
Η παρέμβαση αυτή είναι πλέον και ώριμη και αναγκαία μετά από την πολύχρονη εμπειρία λειτουργίας των συνεταιρισμών στη χώρα μας. Θα έλεγα μάλιστα ότι την περίμεναν οι αγρότες εδώ και πολλά χρόνια.
Κύριε Υπουργέ, τα τελευταία χρόνια, που βιώσαμε μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών στη χώρα μας, ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων ήταν ότι έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των συνεταιρισμών. Κι αυτό γιατί, δυστυχώς, γιατί η συνεταιριστική ιδέα έχει φτάσει πλέον στο σημείο του εκφυλισμού και της συκοφάντησης στη συνείδηση πολλών αγροτών λόγω του τρόπου με τον οποίο κατέληξαν και λειτουργούν πολλοί συνεταιρισμοί και δυστυχώς και το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα.
Σε αυτό, βεβαίως, έπαιξε ρόλο τόσα χρόνια και η απουσία κρατικής εποπτείας που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Έτσι φτάσαμε να βλέπουμε στη χώρα να υπάρχουν συνεταιρισμοί «σφραγίδες», να υπάρχουν συνεταιρισμοί αδρανείς και βέβαια οι υγιείς συνεταιρισμοί να είναι πλέον μειοψηφία.
Οι περισσότεροι αγρότες δεν αισθάνονται πλέον ότι οι συνεταιρισμοί είναι συνεταιριστικές οργανώσεις που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και αυτό θα έλεγα είναι το πιο τραγικό για το συνεταιριστικό κίνημα και το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα θα έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει, μετά την απαξίωση που έχει επέλθει στο ρόλο των πραγματικών αγροτών, ότι πρέπει να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές με τη συγκατάθεσή τους και όχι με την αντίθεσή τους.
Το σημερινό μοντέλο εκείνων των συνεταιρισμών που ζουν και υπάρχουν μόνο από τις επιδοτήσεις ή και με τη διαχείριση μόνο του ΟΣΔΕ δεν ανταποκρίνεται σίγουρα στις ανάγκες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
Η οργανωτική συγκρότηση των συνεταιρισμών σε πανελλαδικό επίπεδο δεν γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει ανόθευτα τη δημοκρατική εκπροσώπηση των συνεταιρισμένων αγροτών και αυτό ως Βουλευτές, πιστεύω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το γνωρίζουμε, το ζούμε και μας το λένε πάρα πολλοί αγρότες από τις εκλογικές μας περιφέρειες.
Σε όλα αυτά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, επιχειρεί να δώσει ξανά τους συνεταιρισμούς στους ίδιους τους αγρότες αλλάζοντας όλα εκείνα που νόθευσαν μέχρι σήμερα την συνεταιριστική ιδέα και την κοινωνική οικονομία. Είναι μια προσπάθεια εξυγίανσης που τη χρειαζόμαστε. Είναι μια από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουμε στη χώρα μας.
Ναι, κύριε Υπουργέ, αυτή είναι μεταρρύθμιση, γιατί υπάρχει η πλειοψηφία των αγροτών που στηρίζει αυτές τις αλλαγές και πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο θα πετύχει, γιατί κι αυτός είναι ο στόχος, μετά τη θεσμοθέτησή του, μετά την ψήφιση της Βουλής, πώς πραγματικά θα υλοποιηθεί. Όμως, θα προχωρήσει, διότι εδώ υπάρχουν σύμμαχες δυνάμεις, που είναι οι ίδιοι οι αγρότες και ιδίως οι νέα γενιά των αγροτών.
Και βέβαια σε αυτήν την πολύ κρίσιμη φάση της νεώτερης ιστορίας μας, ο αγροτικός τομέας -το είπαν και πάρα πολλοί συνάδελφοι- μαζί με άλλους τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός, μπορούν να αποτελέσουν η βαριά οικονομία της χώρας και να είναι οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Για να συμβεί, όμως, αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία η θεσμική ανασύνταξη του αγροτικού χώρου σε μια εντελώς νέα και σύγχρονη βάση που θα ανταποκρίνεται στις απαιτητικές συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού και της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων.
Χρειαζόμαστε αγροτικό τομέα εξωστρεφή, που να μην βασίζεται πλέον στο μοντέλο των επιδοτήσεων, το οποίο αν και ήταν και είναι αναγκαία πολιτική για τη στήριξη της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της ελληνικής αγροτική οικονομίας, δυστυχώς υπήρξαν περιπτώσεις κατάχρησης και κακοποίησής του. Αυτό το έχουν πλέον συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι αγρότες και ιδιαίτερα οι νέα γενιά των αγροτών, που στρέφονται πλέον σε άλλα μοντέλα παραγωγής, προώθησης προϊόντων και αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Χρέος της πολιτείας είναι να προσφέρει εκείνα τα θεσμικά εργαλεία που μπορούν να φανούν χρήσιμα σε αυτό το νέο προσανατολισμό στης αγροτικής οικονομίας. Αυτά τα θεσμικά εργαλεία για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να εξυπηρετούν την ενίσχυση της συλλογικής διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών απέναντι στην ασυδοσία, τους εκβιασμούς και τη ληστρική εκμετάλλευση των εμπόρων, το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές του παραγωγού και στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής και την ενίσχυση, τελικά, του εισοδήματος των αγροτών.
Με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων, των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων, των ομάδων παραγωγών και φυσικά των ίδιων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, που είναι πλέον ισχυροί συνεταιρισμοί αγροτών και όχι πελατών.
Θεσμοί όπως η συμβολαιακή γεωργία και τα δημοπρατήρια, τα οποία οργανώνονται με βάση τα διεθνή πρότυπα και τη συμμετοχή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης μπορούν να προστατεύσουν τη θέση των αγροτών, να τους δώσουν περισσότερη ασφάλεια και να ενισχύσουν σοβαρά το εισόδημά τους. Πιστεύω βέβαια ότι εδώ ίσως θα μπορούσαν να έχουν γίνει και πιο τολμηρά βήματα, κύριε Υπουργέ, με βάση την εμπειρία άλλων χωρών, στις οποίες τα δημοπρατήρια θα έχουν μετόχους αποκλειστικά συνεταιρισμούς ισχυρούς και υγιείς και πιστεύω ότι αυτό θα το συζητήσουμε στην επόμενη φάση, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το σημερινό τοπίο των συνεταιρισμών από τις παθογένειες του παρελθόντος. Προς την κατεύθυνση αυτή της εξυγίανσης ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου και η θεσμοθέτηση της περιοδικής αξιολόγησης των συνεταιρισμών μέσα από τη λειτουργία θεσμών εποπτείας του κράτους, αυτό δηλαδή που έλειπε μέχρι σήμερα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως και σε άλλους τομείς στη χώρα μας, έτσι και στον τομέα του συνεταιρισμού, είναι καιρός να σπάσουν τα αποστήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσα χρόνια με την ανοχή και τη σύμπραξη δυστυχώς και μέρους του πολιτικού κόσμου. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα να κάνει πράξη αυτά που τόσα χρόνια ως Αντιπολίτευση υποστηρίζαμε, κάνοντας και την αυτοκριτική μας ως κόμμα για τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν. Η αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας είναι σήμερα αναγκαιότητα και μονόδρομος, όχι μόνο για τους αγρότες μας, αλλά για τον συνολικό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας σε τομείς που η χώρα μας έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν τα έχουμε μέχρι σήμερα αξιοποιήσει.
Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται σήμερα τη συμπαράσταση της πολιτείας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις. Χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται εκπαίδευση, στήριξη και θεσμική θωράκιση. Με αυτό το νομοσχέδιο πραγματικά πιστεύω ότι γίνεται ένα βήμα. Όμως σίγουρα δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό. Χρειάζεται ένα εθνικό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Νομίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι και αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα και περιμένουμε από εσάς να δούμε τις επόμενες κινήσεις σας σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.
Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, τολμήσαμε και κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, πρέπει αυτό το βήμα να ολοκληρωθεί, να γίνουν πραγματικοί συνεταιρισμοί. Υπάρχει η βούληση των αγροτών και, όπως είπα, των νέων αγροτών. Θέλω να ελπίζω ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην υλοποίηση αυτού του νομοσχεδίου θα τολμήσουν επιτέλους να συγκρουστούν με τα κακώς κείμενα, έτσι ώστε να έχουμε ένα υγιές συνεταιριστικό κίνημα που είναι αναγκαίο για την αγροτική οικονομία, αλλά και για την οικονομία της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.
Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.
----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.