30 Αυγούστου 2011

Περονόσπορος θερίζει την αμπελουργία

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
«Ητανε στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο... περονόσπορος». Πάνω από 20 χρόνια είχαν οι Ελληνες αμπελουργοί να δουν τέτοια λαίλαπα στην παραγωγή τους εξαιτίας του περονόσπορου. Με τις τράπεζες να έχουν σταματήσει τη δανειοδότηση και τους συνεταιρισμούς και τις οινοβιομηχανίες να πάσχουν από ρευστό, το πρόβλημα στην αμπελουργία, στην οποία απασχολούνται πάνω από 200.000 ελληνικές οικογένειες, γιγαντώνεται.

Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που εγκατάλειψαν τ'αμπέλια τους και στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. ελαιόδεντρα), διότι οι χαμηλές τιμές τούς εξουθένωσαν οικονομικά.

«Πέρυσι έφτασαν να πωλούνται 9 λεπτά το κιλό τα οινοστάφυλα, ενώ τα ίδια σταφύλια πριν από 3 χρόνια πληρώνονταν[.....]

30 λεπτά στην Αχαΐα. Η τιμή του κρασιού ήταν χαμηλότερη από το εμφιαλωμένο νερό, δηλαδή γύρω στα 20 λεπτά», εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Παρασκευάς Κορδοπάτης.

Αλλοι παραγωγοί δεν προέβησαν στις καλλιεργητικές φροντίδες, διότι δεν άντεξαν το κόστος. Πέρυσι είδαμε αγρότες να διεκδικούν χρήματα και ν' αποκλείουν την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, ενώ δυστυχώς ανάλογες σκηνές αναμένεται να επαναληφθούν φέτος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οινοβιομηχανία της βόρειας Ελλάδας χρωστά χρήματα σε αμπελουργούς εδώ και τρία χρόνια.

Η ελληνική παραγωγή οίνου κυμαίνεται σε περίπου 350.000 τόνους, που προέρχονται από οινοστάφυλα σε έκταση 700.000 στρεμμάτων, ενώ 500.000 στρέμματα παράγουν επιτραπέζια σταφύλια (βρώσιμα) και σταφίδες, δηλαδή κάπου 650.000 τόνους.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα παράγει καλύτερα κρασιά, δίνει βαρύτητα στη συσκευασία και την παρουσίαση των ελληνικών κρασιών και διαρκώς βελτιώνεται. Καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση, ενώ το 10% του ελληνικού κρασιού προορίζεται για εξαγωγές στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες.

Ομως, η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο κλήρο, δεν έχει εκβιομηχανίσει την παραγωγή της λόγω και γεωγραφικού ανάγλυφου και δεν μπορεί ν' ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους παίκτες στην αγορά βάσει στρατηγικής κόστους, παρά μόνο με κρασιά ποιότητας, όπως επισημάνθηκε και στο στρατηγικό σχέδιο που εκπόνησε ο κλάδος. Το χύμα κρασί είναι εξαιρετικά ευάλωτο στη νοθεία. Η χώρα μας έχει υψηλά κόστη, μεταφορικών, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων που αυξομειώνονται ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία, αν τα χωράφια είναι ποτιστικά ή όχι, ενώ η γη, ιδίως στα νησιά, είναι ακριβή (π.χ. Σαντορίνη).

Πέρυσι, όπως λέει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, φτάσαμε να διακινείται κρασί ανά λίτρο στην τιμή των 20 λεπτών, όταν στον καταναλωτή, στην εστίαση, ο χύμα οίνος το λίτρο έφτανε μέχρι 10 ευρώ ! Οι χαμηλές τιμές οδήγησαν ολοένα και περισσότερους αμπελουργούς να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. Το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο διότι εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και της εγκατάλειψης χωραφιών έπεσε στην κυριολεξία περονόσπορος. Ο μύκητας χτύπησε ανελέητα κυρίως την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Ρόδο και την Κεφαλονιά.

Ομως, η καταστροφή λόγω περονόσπορου δεν αποζημιώνεται μέσω οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Υπάρχουν υποσχέσεις από κυβερνητικά χείλη ότι θα εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής, ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις μέσω Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ).

Στη χώρα μας, ο περονόσπορος πρωτοεμφανίστηκε το 1881 στη Μεσσηνία κι έκτοτε εμφανίζεται σε περιόδους με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, σε συνδυασμό με ζέστη. Επί ένα εικοσαήμερο τον περασμένο Ιούνιο παρατηρήθηκε διαρκής εναλλαγή βροχής-ζέστης, με αποτέλεσμα να υπάρξει ραγδαία εξάπλωση του μύκητα, που προσβάλλει όλα τα πράσινα τμήματα του φυτού με συνέπεια ο καρπός να ζαρώνει και να χαλάει προτού ωριμάσει.

Φέτος, η εμφάνιση του περονόσπορου παρατηρήθηκε ακόμη και σε χωράφια όπου έγιναν ψεκασμοί. Με την προσβολή από το μύκητα, τα αμπελόφυλλα παρουσιάζουν κηλίδες ανοιχτού πράσινου χρώματος και στη συνέχεια νεκρώνονται, σκίζονται και πέφτουν. Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον περονόσπορο έδειξαν ξενικές ποικιλίες και όχι ελληνικές.

Παρ' ότι υπάρχει μια εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, η τελική θα διαμορφωθεί μετά το πέρας του τρύγου, ο οποίος λόγω και των καιρικών συνθηκών φέτος θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση. Επιπλέον, υπάρχουν αμπελουργικές ζώνες που ο τρύγος πραγματοποιείται τον Οκτώβριο

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.

Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.

----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.