
Ηλιοφάνεια θα έχουμε το σαββατοκύριακο – Καθαρά Δευτέρα λένε οι μετεωρολόγοι
Αυτό το Blog φτιάχτηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τους δημότες , τους παραθεριστές και φίλους των Καμένων Βούρλων, με χρηστικές πληροφορίες , κακώς και καλώς κείμενα,νέα των Καμένων βούρλων και γενικότερα με ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή.
Το επαγγελματικό τιμολόγιο δεν αλλάζει, παραμένει το ίδιο (0 έως 20 δωρεάν, και πάνω από 20 με 0,35 ήταν 0,35 έμεινε) οπότε δεν το σχολιάζουμε (αν και θα θέλαμε γιατί θεωρούμε ότι είναι φτηνό)
Αν το παρατηρήσουμε λίγο, το νέο οικιακό τιμολόγιο, θα δούμε ότι, όχι μόνο αύξηση δεν έχει, αλλά έχει και μείωση. Γιατί ??
Ας κάνουμε μια παραδοχή και ένα παράδειγμα , για να το αναλύσουμε.
Ας υποθέσουμε ότι έχω ένα σπίτι 100 τετραγωνικά, και με την γυναίκα μου και τα παιδιά μου είμαστε σύνολο 4 άνθρωποι.
Έχω και έναν κηπάκο με λουλούδια και γκαζόν, και το καλοκαίρι, που καταναλώνω αρκετό νερό (τον χειμώνα είναι ανάξιο λόγου) χρειάζομαι περίπου 1 κυβικό ανά ημέρα (έναν τόνο δηλαδή).
Θέλετε 1,5 τόνο την ημέρα ?? (γιατί πίνω πολύ νερό εγώ), θέλετε 2 τόνους της ημέρα??? Ok βάζω 2 κυβικά (τόνους) νερό την ημέρα.
Δηλαδή στο τρίμηνο θα καταναλώσω 180 τόνους νερό (κυβικά δηλαδή)
Ας πάμε να δούμε πόσα πλήρωνα και πόσα θα πληρώσω ανά τρίμηνο με το νέο τιμολόγιο
Πάει ο πρώτος μύθος λοιπόν για αύξηση στα νερά (έχει κάποιος αντίρρηση?), και πάμε να δούμε ένα παράδειγμα, ενός που έχει μεν πολυκατοικία η συγκρότημα κατοικιών και έχει μόνο ένα ‘ρολόι’ νερού (κλέβει δηλαδή, και δεν πληρώνει καθαριότητα).
Ας κάνουμε την ίδια την προηγούμενη παραδοχή λοιπόν, ότι κάθε σπίτι (το καλοκαίρι) θέλει 180 κυβικά νερό το τρίμηνο (2 τόνους την ημέρα), και ας υποθέσουμε ότι αυτό το συγκρότημα κατοικιών που έχει ένα μόνο ρολόι έχει 5 διαμερίσματα (η σπίτια πέστε το όπως θέλετε)
Δηλαδή σε αυτό το συγκεκριμένο ρολόι θα καταναλωθούν από τα 5 σπίτια * 180 κυβικά = 900 κυβικά σύνολο.
Εδώ λοιπόν όποιος δεν έχει σωστά τα ρολόγια και κλέβει από την καθαριότητα την τρώει κανονικά. Αν ήταν σωστός θα πλήρωνε μόνο 60,72 (όπως στο πρώτο παράδειγμα) ανά ρολόι δηλαδή 60,72 * 5 = 303,6 (και για τα 5 σπίτια)
Στον Άγιο Κωνσταντίνο έγινε αύξηση όντως, υπήρχε ένα κλιμακωτό τιμολόγιο με 3 euro το κυβικό από τα 300 κυβικά και επάνω με πάγιο ανά έτος 30 euro
Τώρα έγινε κλιμακωτό και μάλλον πιο δίκαιο οπότε έχουμε
δωρεάν μέχρι τα 40 κυβικά
41-150 0,23
151- 200 0,35
201 250 1 euro
251 – 300 2
301 και επάνω 3 euro
Στον Μώλο, όπως ήταν έτσι και έμεινε
Το πάγιο από 31 euro απλά έγινε 30 (άλλη μια μείωση)
Ενώ από το πρώτο κυβικό που καταναλώνουν, πληρώνουν 0,25
Πάμε παρακάτω στα Τέλη Αποχέτευσης και Τέλη υπονόμων, για να καταριφθεί και αυτός ο μύθος.
Τέλη αποχέτευσης: καμία αλλαγή, στο νερό που πλήρωνες, υπολογιζόταν το 80% για τέλος αποχέτευσης το οποίο παραμένει ως έχει.
Δηλαδή στο προηγούμενο παράδειγμα το σπίτι που πλήρωσε 60,72 για νερό, για τέλη αποχέτευσης θα πληρώσει 60,72 * 80%= 48,6 euro
Τέλη υπονόμων
Και εδώ υπολογίζονται με βάση την κατανάλωση του νερού και πάνω σε αυτό υπολογιζόταν ένα ποσοστό.
Αν κάνουμε μια αναδρομή πόσο ήταν αυτά τα ποσοστά θα δείτε το τι γίνεται.
Από το 2005 μέχρι το 2008 ήταν 200 % (επί της αξίας τους νερού)
Το 2008 έγινε 90% επί της αξίας του νερού με ελάχιστη χρέωση 12 euro ανά τρίμηνο
Ε λοιπόν τώρα έγινε 50 % , καραμπινάτη μείωση δηλαδή
Πάμε στα σκουπίδια (τέλη καθαριότητας)
Καταρχήν η μεγάλη αλλαγή που έγινε είναι ότι εναρμονιστήκαμε με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και τα τέλη καθαριότητας από τον επόμενο μήνα θα έρχονται με την ΔΕΗ.
Το τιμολόγιο ήταν και παραμένει αρκετά χαμηλό, είχε πολύπλοκο τρόπο υπολογισμού και δεν ανταποκρινόταν ούτε στο πως θέλουμε την πόλη μας (πάντα καθαρή) αλλά ούτε και στα πόσα δαπανώνται για την καθαριότητα.
Το τιμολόγιο για τους επαγγελματίες ήταν 1,10 euro ανά τετραγωνικό ανά έτος.
Δηλαδή επαγγελματίας που είχε 110 τετραγωνικά μαγαζί πλήρωνε τον χρόνο 121 euro (10 euro τον μήνα δηλαδή)
Τώρα από 1,10 έγινε 1,45 (σε Μώλο , Καμένα, Άγιο, Παραλία Καινουρίου και Χρυσή Ακτή) δηλαδή θα πληρώσει αντί 121 euro, 159 euro (13 euro τον μήνα δηλαδή)
(να σημειωθεί ότι στην Λαμία είναι 4 euro το τετραγωνικό)
Το οικιακό τιμολόγιο για τα τέλη καθαριότητας με ένα σύστημα 16 ζωνών ήταν από 0,34 μέχρι 0,96 ανάλογα την ζώνη και έγινε 1 euro. (ναι ναι φαινομενικά υπάρχει αύξηση, υπομονή όμως θα το δούμε αναλυτικά)
Πάμε λοιπόν να φτάσουμε στο δια ταύτα και να τα βάλουμε όλα σε ένα πίνακα για να τα συγκρίνουμε.
Έχω στα χέρια μου λογαριασμό μαγαζιού στα Καμένα Βούρλα που είναι εκατό τετραγωνικά και κατανάλωσε 100 κυβικά νερού το τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Πάμε να δούμε πόσα πλήρωσε και πόσα θα πληρώσει με τα νέα τιμολόγια
Θέλετε να κάνουμε και συνολικό παράδειγμα για τα οικιακά τιμολόγια ???
Ας πάρουμε το πρώτο παράδειγμα που είχαμε κάνει της οικίας (με την τετραμελή οικογένεια) με τα 100 τετραγωνικά σπίτι , που σε ένα τρίμηνο κατανάλωσε 180 κυβικά και ας το δούμε.
Εγώ από τα παραπάνω, δεν διαπίστωσα αύξηση, εσείς ?
(ελπίζω ούτε και εσείς γιατί δεν έχω κάποιον γνωστό μαθηματικό να σας συστήσω)
Ολοκληρώνοντας, και για να αποδίδονται τα εύσημα σε αυτούς που τα αξίζουν, τα παραπάνω νέα τιμολόγια (που για κάποιους είναι ακριβότερα) προέρχονται από οικονομικές μελέτες και εισηγήσεις των παρακάτω αρμοδίων:
Δημοτική ενότητα Αγίου Κωνσταντίνου - Φλωράκης
Δημοτική ενότητα Καμένων Βούρλων - Φακίρης, Μακρυνίτσας
Δημοτική ενότητα Μώλου - Παντράς