26 Νοεμβρίου 2010

Τι τρέχει στο….. Cancun; (εν συντομία)

Ένα χρόνο μετά την αποτυχία στην Κοπεγχάγη, τι μπορούμε να περιμένουμε από την προσεχή 16η ετήσια σύνοδο κορυφής (COP 16) για την κλιματική αλλαγή που γίνεται στο Cancun στις 29 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, 2010;

Η απάντηση είναι: εκτός από τους ωραίους, ενθαρρυντικούς και διαβεβαιωτικούς λόγους, μάλλον ελάχιστα.

Η συνεδρίαση δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτή του περασμένου έτους με 120 αρχηγούς κρατών παρόντες, 4000 δημοσιογράφους και πλήθος άλλων αντιπρόσωπων από οργανώσεις και οργανισμούς. Στο Cancun δεν αναμένονται ηγέτες, οι δημοσιογραφικές αποστολές θα είναι πολύ περιορισμένες, ελάχιστοι οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων. Η φετινή “συγκρατημένη” διοργάνωση οφείλεται εν μέρει στην οικονομική κρίση, στην έλλειψη αναφοράς και ενδιαφέροντος για το κλίμα μετά την σύνοδο της Κοπεγχάγης, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στο πολιτικό και επιστημονικό “πάγωμα” σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Image Credit: http://www.greensolutionscop16.com/

Το κύριο θέμα συζήτησης στο Cancun θα είναι κυρίως οικονομικό. Πως θα γίνει η αναδιανομή της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις λιγότερο βιομηχανοποιημένες χώρες και αν το ποσόν που έχει καθοριστεί γι’ αυτόν το σκοπό είναι αρκετό.

Ένα άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η ανάπτυξη της αμφιλεγόμενης REDD (Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation), μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που θέτει ένα πλαίσιο για την αναδάσωση, τον περιορισμό της υποβάθμισης και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το τρίτο θέμα συζήτησης θα είναι οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους σε άνθρακα και σε ποιο επίπεδο αυτές θα πρέπει να περικοπούν. Ο στόχος είναι να μην υπερβεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας τους 2οC, το όριο πέραν του οποίου οι επιστήμονες προβλέπουν επικίνδυνες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Και λίγα λόγια για την Κοπεγχάγη.

Στην Κοπεγχάγη δεν επετεύχθη πραγματική συμφωνία, μόνο μια δισέλιδη συμφωνία για την ανάπτυξη ενός Ταμείου για το κλίμα, συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2020, που θα προέλθει από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές

Οι αναπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν να αντλήσουν κεφάλαια $30 δις μεταξύ 2010 και 2012 για να βοηθήσουν τις λιγότερο βιομηχανοποιημένες χώρες να περιορίσουν την αποψίλωση των δασών, και να ενισχύσουν τις φτωχότερες και πλέον ευάλωτες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή. Αυτό ήταν ίσως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης.

Πάντως από τα συμφωνηθέντα $30 δις, μόνο το 26 τοις εκατό ($7.9 δις) έχει δεσμευτεί προς το παρόν και μόνο το 13 τοις εκατό του ποσού ($3.9 δις), έχει ήδη παραληφθεί. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων διοχετεύθηκε μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μια διεθνής συμφωνία είναι απαραίτητη για να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012, και ήταν η τελευταία σημαντική διεθνής συμφωνία η οποία υποχρέωνε τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Που βρισκόμαστε τώρα

Παρά τις δυσκολίες, πολλοί (επιστήμονες και πολιτικοί) είναι αισιόδοξοι και ελπίζουν ότι στην COP 16 θα τεθούν οι βάσεις για μια διεθνώς δεσμευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση στη Νότια Αφρική το 2011.

Το έτος 2010 κατέχει το ρεκόρ για τα πιο ακραία φαινόμενα καύσωνα (συνολικά 19) σε επίπεδο χωρών, σε ένα μόνο έτος. Οι χώρες αυτές καλύπτουν το 20% της συνολικής έκτασης της Γης. Ποτέ άλλοτε μια τόσο μεγάλη έκταση δεν έχει βιώσει τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες.

Κρατήστε αυτό. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο περίπλοκη, πιο δύσκολα διαχειρίσιμη και πιο καταστροφική, από την οικονομική κρίση που βιώνουμε τώρα, αν δεν δράσουμε σύντομα.


Heat records 2010. Image Credit: http://www.wunderground.com/blog/JeffMasters/comment.html?entrynum=1701

Climate Central put together a nice graphic showing the nations that have set new extreme heat records in 2010, which Weather Undergound has updated to include Bolivia.

Αθηνά Δράκου


Πηγές και αναφορές

COP 16

COP 15

The Copenhagen Accord

World Bank

Reuters institute for the Study of Journalism

U.S. Department of State

Weather Underground

UN-REDD Programme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.

Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.

----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.