15 Μαρτίου 2009

Ζητείται νέος/νέα, για...... Μια επιστολή προς τον κ. Βγενόπουλο της MIG

Αγαπητέ κ. Βγενόπουλε,

Διαβάζοντας χθες (από περιέργεια) στο site της MIG τις αγγελίες για την πρόσληψη προσωπικού στο νέο air carrier, έπεσε το μάτι μου σε κάτι που με έκανε – για ακόμη μια φορά, δυσάρεστα – να απορήσω και να αναρωτηθώ.

Μια από τις προϋποθέσεις πρόσληψης, στις μεσαίες και χαμηλές administrative θέσεις είναι ο/η υποψήφιος/α να είναι μέχρι 40 ετών.

Γιατί αγαπητέ κ. Βγενόπουλε?

Γιατί ένας άνδρας η μια γυναίκα 41, 44, 47 η 50 ετών που θα είχε όλα τα προσόντα και εμπειρία, δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτής της θέσης?

Ποιοι ακριβώς είναι οι λόγοι που καθιστούν ένα άνδρα/ μια γυναίκα άνω των 40 ανίκανο να ανταποκριθεί?

Το φαινόμενο της ηλικιακής διάκρισης έχει μακρά ιστορία – ειλικρινά, ήμουν νια και γέρασα. Πλήττει ανθρώπους μέσης ηλικίας που έχουν την ατυχία να χάσουν την δουλειά τους. Ανθρωπους που είναι ακόμη δημιουργικοι, που εχουν εμπειρια και ορεξη και δουλειά, που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία.

Κυρίως όμως πλήττει τις γυναίκες.
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση της MIG, πλήττει σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες άνω των 40 ετών μια και τα μεσαία και χαμηλά administrative posts καλύπτονται κυρίως από γυναίκες.

Θυμάμαι ακόμη εκείνη την καταπληκτική αγγελία όταν – ακόμη στην Ελλάδα – έψαχνα για δουλειά. «Ζητείται νέα μέχρι 35 ετών για ………». Πέρασαν 20-25 χρόνια και το μόνο που φαίνεται να έχει αλλάξει είναι το 5ετες ηλικιακό περιθώριο προς τα άνω.

Το 35 έγινε 40. Hurrah!

Ως άνθρωπος και ως γυναίκα άνω των 40, έντονα δραστήρια και δυναμική, με πολλά ακόμη να προσφέρω, νιώθω βαθιά προσβεβλημένη κ. Βγενόπουλε. Και δεν είμαι η μόνη. Η «προτίμηση σας» στους «κάτω των 40 ετών» προσβάλει χιλιάδες αξιόλογους ανθρώπους μέσης ηλικίας που για χρόνια αγωνίζονται εναντίον ενός άδικου κοινωνικού συστήματος που προωθεί και ενισχύει «νεανικού» τύπου πρότυπα.

Προσβάλει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού γυναικείου πληθυσμού που για δεκαετίες παλεύουν να επιβιώσουν κάτω από συνθήκες έντονης διάκρισης, χαμηλών πληρωμών, άσχημων συνθηκών εργασίας και ανεργίας.

Σε μια περίοδο όπου – σχεδόν παγκόσμια - το όριο και η ποιότητα ζωής αυξάνονται, που η συζήτηση για το δικαίωμα στην εργασία ξεπερνά την ηλικιακή διάκριση, που ψηφίζονται νόμοι (πχ Βρετανία) εναντίον της ηλικιακής διάκρισης (Age Discrimination Act) που χιλιάδες άνθρωποι επιθυμούν και επιδιώκουν να παραμείνουν ενεργοί ως πολίτες και ως εργαζόμενοι ακόμη και μετά τα 65, εσείς τους στερείται αυτό το δικαίωμα.

Επιπλέον στερείτε από την ελληνική κοινωνία την πολύτιμη εμπειρία ικανών ανθρώπων, και διαιωνίζετε με αυτόν τον τρόπο αρρωστημένα συμπτώματα όπως αυτό της πρόωρης εθελούσιας συνταξιοδότησης που επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και συντηρεί δημοσιονομικές υπαλληλικές τάσεις.

Θα περίμενε κάνεις - με όσα έχουν φανεί και έχουν ακουστεί - μια διαφορετική, πιο προοδευτική συμπεριφορά από τον οργανισμό σας και εσάς προσωπικά.

Με εκτίμηση

Αθηνά Δράκου

8 σχόλια:

  1. Που τα βρήκε τόσα λεφτά ο Βγενόπουλος ρε παιδιά?
    Λεφτά Αράβων είναι. Για σκεφθείτε λίγο.
    Η πρόσφατη ιστορία μας έχει διδάξει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι αυτό το θέμα του post αγαπητέ μου ανώνυμε.

    Ο καθε επιχειρηματιας απο καπου βρισκει χρηματα για τις επενδύσεις του. Εξαλλου, στο website της MIG υπαρχουν αναλυτικα στοιχεια των επενδυτων. Αν σε ενδιαφερει ριξε μια ματια.

    Θα ηταν όμως αρκετα χρησιμο να μας πεις την αποψη σου για τις ηλικιακες διακρισεις, που ειναι και το θέμα του συγκεκριμένου post

    Eυχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι άμεσα θιγόμενος για 2 τουλάχιστον χρόνια ακόμα, αλλά αν με φανταστώ τότε , σε 2 χρόνια δηλαδή , σίγουρα θα ήταν ένα σοβαρό θέμα και θα αισθανόμουν κάπως.
    Είναι γενικευμένη πάντως η πρακτική της αναζήτησης νεότερων γενικότερα ακόμα και στο δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ Η ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΟΥ ΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΝ ΕΡΡΙΞΑΝ ΕΞΩ.
    ΑΣ ΕΛΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΑΥΡΑ
    ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΝΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΛΑΝΤΕΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
    Ο ΡΕΓΚΙΝΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοι Ανώνυμοι,
    το Θεμα μας εδω, το επαναλαμβάνω, δεν ειναι οι επιχειρηματικες δραστηριοτητες του κ. Βγενοπουλου, ουτε η Ολυμπιακη. Αυτα εχουν ειπωθει και γραφτει επανειλημενως σε σημειο μαλιστα κουραστικο.

    Το θεμα μας ειναι πολυ σοβαροτερο και μας αφορα όλους, μια και ολοι μας θα φτασουμε στην μεση ηλικια και ειναι πολυ πιθανον να αντιμετωπισουμε το προβλημα της ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ στην εργασια μας.
    Ας προσπαθησουμε να επικεντρωθουμε στα σημαντικα ζητηματα και πως θα τα λύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ολυμπιακη ακομη και ιδιωτικη εχει υποχρεωση να διατηρησει τα εργασιακα δικαιωματα των εργαζομενων που θα παραμεινουν για καποια χρονια ακομη. Μεσα σε αυτα υπαγεται και η λεγομενη μονιμοποιηση.

    Το ιδιο το δημοσιο εχει βαλει χρονικο περιθωριο τα 45ετη για μονιμοποιηση. (Αν το σκεφτεις ειναι και λογικο σκεψου τι κομπινες για να βγοθνε στη συνταξη σε μια 5ετια ειχαν να γινουν), αν ειχες υποοψιν παλι να αποκατασταθεις επαγγελματικα στα σαρανταφευγα σου παλι αφορμη ψαχνεις να παρεξηγηθεις που γινονται τα αυτονοητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για το άρθρο!

    Οι ηλικιακές διακρίσεις είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο στην Ελλάδα περνάει απαρατήρητο. Ακόμη και το Δημόσιο κάνει τέτοιου είδους διακρίσεις, πολύ περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας.

    'Οταν αλλού οι διακρίσεις απαγορεύονται, στην Ελλάδα βλέπεις κάτι αγγελίες του τύπου ζητείται κοπέλα για γραμματέας, ευπαρουσίαστη, έως 26 χρόνων !!! Τι να πει κανείς ; Κι έχουν αλλάξει τόσοι υπουργοί εργασίας, ένας δεν βρέθηκε να το απαγορεύσει ! Αλλά και τί μέρος της κοινής γνώμης έχει την ικανότητα να αντιληφθεί την τραγικότητα του ζητήματος; Αυτά θεωρούνται "ψιλά γράμματα" !

    Πάντως εσχάτως η ανεργία των νέων είναι τόσο υψηλή που φοβάμαι πως θα ξεπερνάν τα όρια ηλικίας πριν ακόμη δουλέψουν!

    Ελπίζω να σοβαρευτούμε πριν αναισθητοποιηθούμε ομαδικώς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ,

    Το post ειχε πολυ μεγαλη ανταποκριση - αν και ακομη προσπαθω να ανιχνευσω αν ειναι το θεμα των ΗΛΙΑΚΙΑΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ που προκαλεσε αυτην την ανταποκριση η το ονομα του κ. Βγενοπουλου στην επικεφαλιδα.

    Ελπιζω το πρωτο. Σε αντιθετη περίπτωση αγαπητέ μου ανωνυμε θα συμφωνησω απολυτα μαζί σου - ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ και να καταλαβουμε επιτελους ποια ειναι τα πραγματικα προβλήματα της κοινωνίας.

    Σε καθε περιπτωση, εγω ειμαι ανοιχτη και προθυμη να συνεισφερω σε μια δημιουργικη προταση/δραση για περαιτερω δημοσιοποιηση του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γεια σου φίλε σχολιαστή
========================
Σε παρακαλώ γράψε την άποψη σου χωρίς να χρησιμοποιείς υβριστικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το ηλεκτρονικό σου ίχνος δεν είναι τόσο δυσδιάκριτο όσο νομίζεις, και ο ανώνυμος σχολιασμός παραμένει ανώνυμος μέχρι το όριο που σαφέστατα εγείρει θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης προς άνθρωπο ή υβριστικού και υποτιμητικού μηνύματος.

Για να μην μακρηγορώ, τα ηλεκτρονικά ίχνη των σχολιαστών είναι στην διάθεση της κάθε αρχής που θα τα αναζητήσει, και τελικά είστε υπόλογοι σε αυτά που γράφετε εφόσον αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της κατάθεσης των απόψεων σας χωρίς να υβρίζετε και να προσβάλετε άλλους.

----------------------------
Οδηγίες
Γράψτε το σχόλιο σας, πληκτρολογήστε το νουμεράκι ή την φράση που βλέπετε, επιλέξτε την ταυτότητα που επιθυμείτε πχ ανώνυμος κάνοντας check στην ανάλογη επιλογή και στην συνέχεια κάντε click στο πορτοκαλί πλαίσιο για δημοσίευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να πληκτρολογήσετε υποχρεωτικά το νούμερο - κείμενο επαλήθευσης (Captcha) που βλέπετε κάτω από το σχόλιο σας, πριν την επιλογή της ταυτότητας σας, για να καταχωρηθεί το σχόλιο σας.