Την Πέμπτη 8/1/2009 ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπαράκ Όμπαμα , σε ένα λόγο του στο Πανεπιστήμιο George Mason στην πολιτεία Βιρτζίνια, ανακοίνωσε τα πραγματικά φιλόδοξα σχέδια του για την ανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας. Ελάχιστα, άκουσα/διάβασα στα ελληνικά ΜΜΕ για αυτήν την πολλή σημαντική ομιλία. Θα μου πείτε βέβαια, εδώ έχουμε τα δικά μας βάσανα, με τον Ομπαμα θα ασχολούμαστε.
Και όμως, θα έπρεπε. Γιατί, με την ομιλία του αυτή ο Ομπαμα, δεν εξήγγειλε μόνο την οικονομική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ουσιαστικά χάραξε μια νέα πορεία που πιθανότατα θα επηρεάσει σε παγκόσμιο επίπεδο την ενεργειακή πολιτική και την οικονομία. Από την οικονομία του άνθρακα (πετρέλαιο, κάρβουνο, φυσικό αέριο) που καταστρέφει το περιβάλλον και συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την «πράσινη» οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ομπαμα ανήγγειλε
- Διπλασιασμό της παραγωγής εναλλακτικής καθαρής ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια στα επόμενα τρία έτη
- Βελτιώσεις στη ενεργειακή αποδοτικότητα δύο εκατομμύριων αμερικανικών σπιτιών, που θα εξοικονομήσει ενέργεια και θα μειώσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών και φορολογούμενων.
- Στη πορεία νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν ενώ η ανάπτυξη καινούργιων καινοτόμων τεχνολογιών, σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η αρχιτεκτονική θα δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας.
Δεν θα αναλύσω εδώ – έχει γίνει από άλλους πιο ειδικούς – το οικονομικό κόστος αυτού του σχεδίου. Όσο και αν αυξηθεί το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, η πράσινη οικονομία θα δώσει κίνητρα και θα ενισχύσει την έρευνα, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα και θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να κτίσει με επιτυχία την οικονομία της στον 21ου αιώνα.
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς στην Ελλάδα. Η γεωφυσική τοποθεσία της χώρα μας την καθιστά προνομιούχα στην ανάπτυξη εναλλακτικών, καθαρών πηγών ενέργειας. Και η διάθεση από αρκετούς επιχειρηματίες να επενδύσουν, υπάρχει.
Τότε γιατί τίποτα δεν προχωρεί? Γιατί όσοι έχουν επιχειρήσει να κάνουν κάτι, μετά από λίγο καιρό εγκαταλείπουν την προσπάθεια και στρέφονται σε άλλες χώρες?
Τα προβλήματα στην Ελλάδα πολλά. Η έλλειψη υπευθυνότητας και διαφάνειας, τα μικροκομματικά συμφέροντα και τα παιχνίδια εξουσίας που ξεκινάvε από την κυβέρνηση, την οποιαδήποτε κυβέρνηση και επεκτείνονται στον κάθε μικρό δήμο της χώρας. Η γραφειοκρατία και το βραχυπρόθεσμο ατομικό συμφέρον που υποσκελίζει και υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια για το γενικότερο καλό της κοινωνίας.
Το αποτέλεσμα……, μια χαώδης ανεξέλεγκτη κατάσταση σε όλους τους τομείς, όπου ο καθένας, που αναλαμβάνει ένα μακρό, μεσαίο η μεγαλύτερο πόστο εξουσίας, κάνει ότι θέλει ή ότι τον εξυπηρετεί καλύτερα, αγνοώντας το γενικότερο καλό και συμφέρον της κοινωνίας. Ουσιαστικά καταστρέφει ο ίδιος/ η ίδια το μέλλον το δικό του και των παιδιών του.
Μόνο όταν αποφασίσουμε, να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε συλλογικά, μόνο όταν καταφέρουμε να κτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους της κοινότητας μας, τότε μόνο θα δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τα παιδιά μας και τον τόπο μας.
Αγαπητή μου Τίνα χάρηκα ιδιαίτερα με αυτή σου την ανάρτηση! Πραγματεύεται ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί όλους τους κατοίκους της γης! Αλλά επείδη βρίσκεσαι μακρυά από την όμορφη πατρίδα μας και δεν είμαι σίγουρος κατα πόσο γνωρίζεις την άθλια νοοτροπία μας θα σου παραθέσω 3 αναρτήσεις που είχε κάνει πρίν μερικούς μήνες ο blogger και τις οποίες φαντάζομαι ως πρόσφατη αναγνώστης να μην έτυχε να διαβάσεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://kamena-voyrla-news.blogspot.com/2008/07/blog-post_27.html
http://kamena-voyrla-news.blogspot.com/2008/07/blog-post_31.html
http://kamena-voyrla-news.blogspot.com/2008/11/blog-post_06.html
Τα συμπεράσματα δικά σου!!!!
Καλό σου βράδυ...
ΕΓΩ
Αγαπητέ Εγώ, (θα προτιμούσα ένα όνομα ακόμη και πλαστό)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Μου δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, τα οποία ακούω κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Έχεις δίκιο, καταρχήν, δεν ζω στην Ελλάδα και έτσι δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα, αν και το internet έχει μειώσει την απόσταση, και μαθαίνω περισσότερα από όσα θα ήθελα η θα χρειαζόμουν.
Δεύτερον, θα προτιμούσα να αποφεύγουμε χαρακτηρισμούς, όπως «άθλια νοοτροπία». Όχι ότι δεν ευσταθεί και δεν υφίσταται, αλλά το μoνο που καταφέρνουμε με τέτοιους χαρακτηρισμούς είναι να «ρίχνουμε λάδι στην φωτιά».
Λοιπόν στο θέμα μας. Διάβασα τα posts αρκετά προσεκτικά. Πρώτα πρέπει να πω ότι είμαι εναντίον οποιασδήποτε παράνομης πράξης (π.χ Μαρτίνο).
Δεύτερον, διαπίστωσα ότι η αντίδραση και έντονη αγανάκτηση των πολιτών στην περιοχή μας περιορίζεται στις ανεμογεννήτριες. Όμως υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες, όπως π.χ. η ηλιακή και η γεωθερμική, που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στην αισθητικό και οικολογικό χαρακτήρα μιας περιοχής. Αν και κάτι οικοδομήματα-τερατουργήματα που έχουν κτιστεί στην περιοχή μας παραβιάζουν κατάφωρα τις όλες τις θεμελιώδεις αρχές της αισθητικής και έχουν αλλοιώσει την φυσική ομορφιά του τοπίου.
Τρίτον, για να αναπτυχτεί ένα έργο πρέπει να προηγηθεί μελέτη (Environmental Impact Assessment είναι ο διεθνής όρος) που θα αναλύει τους γεωφυσικούς, οικολογικούς και άλλους παράγοντες και θα κρίνει κατά πόσο μια περιοχή είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο έργο.
Τέταρτον, πρέπει να αποκλειστούν φαινόμενα NIMBY (Not in my back yard ή δεν το θέλω στην αυλή μου, στα ελληνικά) που ενθαρρύνουν προσωπικά συμφέροντα και ζημιώνουν το κοινό καλό.
Πέμπτον, η παραγωγή καθαρής ενέργειας είναι ένας από τους τρόπους να πολεμήσεις την κλιματική αλλαγή και να μειώσεις την εξάρτηση από το πετρέλαιο. Η οικονομία στην ενέργεια που καταναλώνουμε, τα «έξυπνα δίκτυα» που μειώνουν την ενεργειακή σπατάλη, και νέες αποδοτικές τεχνολογίες μπορούν να κάνουν την ζωή μας καλύτερη, ικανοποιώντας όσο το δινόταν περισσότερα κριτήρια και συγχρόνως να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που θα επιφέρει κρίσιμες συνέπειες και στην περιοχή μας.
Λυπάμαι που δεν ήμουν πιο σύντομη. Μπορούμε όμως να διευρύνουμε περισσότερο την συζήτηση μας σε επόμενα posts η και σε πιο προσωπικό επίπεδο, όταν θα έρθω στην Ελλάδα.
Πολύ μου αρέσουν οι απόψεις σου Τίνα!!! Συμφωνώ απόλυτα και μακάρι μελλοντικα να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την γεωθερμικη (που την έχουμε και μας περισσευει), την ηλιακή (επίσης το ίδιο), και την αιολική (που και εδώ συμβαίνει το ίδιο με τις προηγούμενες)!!! Εύχομαι η εκμετάλλευση τους να γίνει άμεσα και είμαι σίγουρος αν όλα αυτά γίνουν πάνω σε σωστό πλάνο σε μερικά χρόνια θα είμαστε και σαν Δήμος και σαν δημότες... ενεργειακα α-νε-ξάρ-τη-τοι!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΓΩ
(σόρρυ που υπογραφω έτσι αλλά αυτό ειναι το ψευδώνυμο μου το τελευταίο διάστημα στο μπλόγκ!)
Είμαι ανοιχτός στην πρόταση και ελπίζω όντως να πραγματοποιηθεί!!!