Προσδιορίσθηκαν τα σημεία Χωροθέτησης ΧΥΤΑ σε Λοκρίδα και Κεντρική Φθιώτιδα σε σύσκεψη του Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τους Δημάρχους των περιοχών.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι της Λοκρίδας, εκ μέρους της ΤΕΔΚ Φθιώτιδας ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γ. Κοτρωνιάς, εκ μέρους της ΝΑΦ Φθιώτιδας ο Αντινομάρχης κ. Ράπτης, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και ο μελετητής-μηχανικός κ. Παρασκευόπουλος. Οι δήμαρχοι πρότειναν και αποχώρησαν.
Ο περιφερειάρχης πλέον θ' αποφασίσει μετά την εισήγηση του μελετητή που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Φθιώτιδας και δήμαρχο Λαμίας Γιώργο Κοτρωνιά, η εισήγησή του, δεν θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες.Ο δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς για την Κεντρική Φθιώτιδα πρότεινε για χώρους ΧΥΤΑ μία από τις περιοχές, του Ασβέστη που ήδη είχε προταθεί και παλιότερα, περιοχή ανάμεσα στους Δήμους Λαμίας και Στυλίδας και τέλος περιοχή μεταξύ των δήμων Λαμίας και Δομοκού.
Οι αυτοδιοικητικοί της Λοκρίδας πρότειναν δύο περιοχές.
Μία μεταξύ των δήμων Αταλάντης, Αγίου Κωνσταντίνου, Ελάτειας και Λιβανατών και η άλλη πρόταση ήταν για περιοχή μεταξύ Μοδίου και Ελάτειας χωρίς να αποκλείσουν και κάποια άλλη περιοχή σε περίπτωση που προταθεί.
Περισσότερα από δύο χρόνια θα πάρει για να λειτουργήσουν οι ΧΥΤΑ, ανέφερε ο περιφερειάρχης και είπε ότι θα βρεθεί λύση αφού υπάρχουν προτάσεις και ότι μόνος αντίπαλος είναι ο χρόνος αφού ο μελετητής θα αξιολογήσει σωστά τις περιοχές που οι ίδιοι οι δήμοι υπέδειξαν.
Αναδημοσίευση από http://www.lamianews.blogspot.com/
Αυτό το Blog φτιάχτηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τους δημότες , τους παραθεριστές και φίλους των Καμένων Βούρλων, με χρηστικές πληροφορίες , κακώς και καλώς κείμενα,νέα των Καμένων βούρλων και γενικότερα με ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή.
27 Αυγούστου 2008
26 Αυγούστου 2008
Οχτώ δήμους στη Φθιώτιδα βλέπει η "Σέντρα"
Στους 8 δήμους δείχνουν να καταλήγει το σχέδιο για την Φθιώτιδα την ίδια ώρα που οι διαρροές από το αρμόδιο υπουργείο προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο ως μια επιτυχία.
Το σύνολο των διαρροών που εκπορεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν στη Φθιώτιδα 5 δήμους, έτσι ώστε να προκληθεί αναστάτωση και επομένως ένα τελικό σχέδιο στην αρχή με 7 δήμους και στη συνέχεια με 8 να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη και να διευκολύνει έτσι την τοπική έκφραση των κυβερνητικών παραγόντων στο να το διαχειριστούν καλύτερα.
Ήδη το σύνολο των προτάσεων οι οποίες έχουν κατευθυνθεί στα αρμόδια όργανα του κέντρου και λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψη από τα επιτελεία που σχεδιάζουν αυτή την περίοδο έχουν σχέση με οκτώ δήμους. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι αυτή την περίοδο και οι οποίες αναμένεται να διαπραγματευτούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί βουλευτές μπορεί να μην είναι αντίθετοι με τα σχέδια της κυβέρνησης όμως δεν δείχνουν ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν συνολικά το θέμα. Ωστόσο όμως οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι παρεμβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις για να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για κάποιες περιοχές που τους ενδιαφέρουν. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη Φθιώτιδα πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν παρεμβάσεις για μικρές αποκλίσεις σε ότι αφορά την συγκρότηση κάποιων δήμων. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να κρατηθούν μακριά από το διάλογο γι' αυτό το θέμα και δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και προετοιμασίας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανές ενστάσεις και αντιδράσεις από τους τοπικούς άρχοντες αλλά και τους δημότες κάποιων περιοχών από τους οποίους ουσιαστικά εξαρτάται η πολιτική τους επιβίωση λόγω των σταυρών εκλογής.
Οι νέοι Δήμοι και τα αγκάθια τους
Όλα τα σενάρια συγκλίνουν ότι στη Φθιώτιδα θα συγκροτηθούν τελικά 8 δήμοι.
Ορισμένα από τα θέματα δείχνουν να είναι διαδικαστικά, ενώ παράλληλα υπάρχουν κάποια αγκάθια που ακουμπούν στη θέληση παραγόντων της περιοχής όχι απαραίτητα κοινοβουλευτικών όπου βλέπουν μέσα από όλη αυτή την κινητικότητα την πολιτική τους συνέχεια. Τα τελευταία σενάρια που έχουν κατατεθεί στο κέντρο και πάνω στο οποίο διαμορφώνεται ο καμβάς για τη Φθιώτιδα συγκλίνουν στη δημιουργία 8 δήμων.
Ο πρώτος δήμος για τον οποίον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση είναι ο δήμος Δομοκού που θα περιλαμβάνει και τους τρεις σημερινούς δήμους δηλαδή το δήμο Δομοκού το δήμο Θεσσαλιώτιδος και το δήμο Ξυνιάδας.
Ο δεύτερος δήμος που επίσης σε ότι αφορά τη δημιουργία του και όχι την έδρα του, δεν έχει κάποια αμφισβήτηση είναι ο δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Ελάτειας, Τιθορέας και Αμφίκλειας.
Κάποια σενάρια για συνένωση σε ευρύτερο σχήμα δείχνουν να μην είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης μιας και έχουν απορριφθεί από τους ανθρώπους που σχεδιάζουν.
Ο τρίτος δήμος στον οποίο βεβαίως υπάρχει ένα μικρό αγκάθι είναι ο δήμος που θα προκύψει από την συνένωση των δήμων Αγίου Κωνσταντίνου, Καμένων Βούρλων και Μώλου.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί για δημιουργία από τη μια αυτόνομου Δήμου Θερμοπυλών δεν δείχνουν να συγκινεί τους αρμόδιους και όλα συγκλίνουν ότι έχει ήδη απορριφθεί προ πολλού.
Τη δεύτερη πρόταση που έχει κατατεθεί για να μετέχει σε αυτό τον δήμο και ο δήμος Δαφνουσίων δεν έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί αλλά δεν είναι μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητούνται σε υψηλό επίπεδο. Οι πολιτικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να μην έχουν αποδώσει τα μέγιστα ωστόσο όμως παραμένει ένα θέμα για συζήτηση. Οι επιτελείς του Υπουργείου Εσωτερικών αξιολογούν ακόμη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και για άλλους δήμους της περιοχής γεγονός το οποίο ενδεχόμενα να αποτελέσει και οδηγό στην τελική κρίση.
Τοπικοί παράγοντες έχουν αφήσει ανοιχτό το συγκεκριμένο θέμα αφού ακόμη και μέσα στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν αμφιλεγόμενες και συγκρουόμενες απόψεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαμορφώνει όπως είναι άλλωστε φυσικό ένα διαφορετικό διοικητικό κέντρο από τα Καμένα Βούρλα γεγονός το οποίο προβληματίζει όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο όμως παραμένει ένα θέμα ανοιχτό στην ατζέντα που κανείς προς το παρόν δημόσια δεν θέλει να το ανοίξει.
Ο τέταρτος δήμος που επίσης υπάρχουν δύο μικρά αρχεία είναι ο δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Αταλάντης, Δαφνουσίων, Μαλεσίνας και Οπουντίων.
Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πέρα από την αρχική μελέτη του συγκεκριμένου θέματος οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι παραμένουν ανοιχτά πολλά πράγματα.
Πρώτα και κύρια η συμμετοχή του Δήμου Δαφνουσίων στο συγκεκριμένο νέο δήμο είναι υπό την αίρεση των όσων αναφέρθηκαν προηγούμενα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως δυναμιτίζει συνολικά το κλίμα για αυτόνομη παρουσία των δύο άλλων δήμων γεγονός το οποίο δημιουργεί έναν ντόμινο με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Είναι αυτονόητο ότι το σύνολο των επιτελείων προσπαθούν να μετρήσουν την οποιαδήποτε αντανάκλαση και με πολιτικούς όρους αλλά και με εκλογικούς όρους γεγονός το οποίο δείχνει να μην τους αφήνει αδιάφορους.
Ο πέμπτος δήμος αναμένεται να δημιουργηθεί στην Ανατολική Φθιώτιδα και θα περιλαμβάνει τους δήμους Στυλίδας, Εχιναίων και Πελασγίας με μία όμως μικρή απόσχιση. Τα δημοτικά διαμερίσματα του Αυλακίου και της Αγίας Μαρίνας οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα μετακινηθούν στο δήμο της Λαμίας έτσι ώστε από τη μια πλευρά ο δήμος της Λαμίας να έχει πρόσβαση στη θάλασσα καθιστώντας την Αγία Μαρίνα σαν κατ' εξοχήν σημείο διεξόδου του δήμου της Λαμίας στη θάλασσα και παράλληλα ομογενοποίησης της βιομηχανικής περιοχής ανατολικά της πόλης που τώρα πατά σε πολλές βάρκες. Αν και υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις από την πλευρά του δήμου της Στυλίδας ωστόσο πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο δήμος της Λαμίας έχει θέσει το συγκεκριμένο θέμα σε όλα τα επίπεδα και τουλάχιστον σε ότι αφορά την Αγία Μαρίνα έχει βρει θετική ανταπόκριση τόσο από το σύνολο των επιτελών το υπουργείο όσο και από το σύνολο της πολιτικής εκπροσώπησης του νομού. Στη δυτική Φθιώτιδα οι επεξεργασίες πλέον έχουν καταλήξει στη δημιουργία δύο δήμων αυτό αξιολογείται κυρίως για λόγους πολιτικού κόστους ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν Σπερχειάδα και Μακρακώμη.
Ο έκτος δήμος θα περιλαμβάνει τους δήμους βόρεια της κοίτης του Σπερχειού στη Δυτ. Φθιώτιδα δηλαδή τους δήμους Μακρακώμης και Αγίου Γεωργίου όπως επίσης και την κοινότητα Τυμφρηστού. Σε ότι αφορά τις κινήσεις που παρατηρούνται τελευταία για διατήρηση των κοινοτήτων οι επιτελείς του αρμόδιου υπουργείου υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο έδαφος.
Ο έβδομος δήμος αναφέρεται επίσης στη Δυτ. Φθιώτιδα. Πρόκειται για το δήμο της Σπερχειάδας στον οποίο θα μετακινηθεί και ένα τμήμα από το δήμο Υπάτης, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όλος ο Δήμος Υπάτης. Πρόκειται για ένα ακανθώδες θέμα το οποίο πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι προωθείται από διάφορους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής προς το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα προς την πολιτική του ηγεσία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πέρα και έξω από τις δημόσιες θέσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από την πλευρά του δήμου της Υπάτης για αυτόνομη παρουσία οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως έχει υπάρξει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης και επαφών για εξεύρεση εντελώς διαφορετικής λύσης.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή "μόνο δύο ή τρία χωριά υπάρχει ένας ορίζοντας να μετακινηθούν στο δήμο της Λαμίας…".
Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια για τα οποία έχουν γίνει πολλαπλές επεξεργασίες φαίνεται να υπάρχει συμφωνία κορυφής για μετακινήσεις συνολικά του δήμου Υπάτης μαζί με το δήμο της
Σπερχειάδας και τη δημιουργία ενός δήμου ορεινής δυτικής Φθιώτιδας. Εκείνο το οποίο αποτελεί αγκάθι και ίσως να αρχίσει κάποιος διάλογος αν βεβαίως αποτυπωθούν τέτοιες απόψεις και μάλιστα με ιδιαίτερα έντονο πολιτικό χαρακτήρα είναι τα χωριά Κομποτάδες, Μεξιάτες και Λουτρά Υπάτης ή να μετακινηθούν στο δήμο της Λαμίας έτσι ώστε να υπάρξει μια ενιαία ενότητα. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και ο δήμος της Λαμίας δείχνει να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες για τόσο μεγάλο ορεινό όγκο όπως θα ήταν για παράδειγμα ο ορεινός όγκος του δήμου της Υπάτης. Την ίδια στιγμή όμως δεν πρέπει να αγνοήσουμε και κάποιες άλλες φωνές που ακούγονται μέσα από το δήμο της Υπάτης αφού ορισμένα από τα χωριά όπως Ροδωνιά, Βασιλικά και Καρυά δείχνουν να ερωτοτροπούν προς την πλευρά της
Μακρακώμης. Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι όλα αυτά τα σενάρια έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση ακόμη και με την εμπλοκή κοινοβουλευτικών και θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής.
Τέλος ο όγδοος δήμος θα είναι ο δήμος της Λαμίας στον οποίο θα περιλαμβάνεται ο δήμος Γοργοποτάμου, η κοινότητα Παύλιανης, ο δήμος Λιανοκλαδίου, το δημοτικό διαμέρισμα Αγία Μαρίνα σήμερα της Στυλίδας και ενδεχόμενα τα δημοτικά διαμερίσματα Αυλακίου σήμερα της Στυλίδας, Κομποτάδες, Μεξιάτες και Λουτρά Υπάτης σήμερα του δήμου Υπάτης.
lamianews.blogspot.com
Το σύνολο των διαρροών που εκπορεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν στη Φθιώτιδα 5 δήμους, έτσι ώστε να προκληθεί αναστάτωση και επομένως ένα τελικό σχέδιο στην αρχή με 7 δήμους και στη συνέχεια με 8 να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη και να διευκολύνει έτσι την τοπική έκφραση των κυβερνητικών παραγόντων στο να το διαχειριστούν καλύτερα.
Ήδη το σύνολο των προτάσεων οι οποίες έχουν κατευθυνθεί στα αρμόδια όργανα του κέντρου και λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψη από τα επιτελεία που σχεδιάζουν αυτή την περίοδο έχουν σχέση με οκτώ δήμους. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι αυτή την περίοδο και οι οποίες αναμένεται να διαπραγματευτούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί βουλευτές μπορεί να μην είναι αντίθετοι με τα σχέδια της κυβέρνησης όμως δεν δείχνουν ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν συνολικά το θέμα. Ωστόσο όμως οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι παρεμβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις για να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για κάποιες περιοχές που τους ενδιαφέρουν. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη Φθιώτιδα πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν παρεμβάσεις για μικρές αποκλίσεις σε ότι αφορά την συγκρότηση κάποιων δήμων. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να κρατηθούν μακριά από το διάλογο γι' αυτό το θέμα και δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και προετοιμασίας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανές ενστάσεις και αντιδράσεις από τους τοπικούς άρχοντες αλλά και τους δημότες κάποιων περιοχών από τους οποίους ουσιαστικά εξαρτάται η πολιτική τους επιβίωση λόγω των σταυρών εκλογής.
Οι νέοι Δήμοι και τα αγκάθια τους
Όλα τα σενάρια συγκλίνουν ότι στη Φθιώτιδα θα συγκροτηθούν τελικά 8 δήμοι.
Ορισμένα από τα θέματα δείχνουν να είναι διαδικαστικά, ενώ παράλληλα υπάρχουν κάποια αγκάθια που ακουμπούν στη θέληση παραγόντων της περιοχής όχι απαραίτητα κοινοβουλευτικών όπου βλέπουν μέσα από όλη αυτή την κινητικότητα την πολιτική τους συνέχεια. Τα τελευταία σενάρια που έχουν κατατεθεί στο κέντρο και πάνω στο οποίο διαμορφώνεται ο καμβάς για τη Φθιώτιδα συγκλίνουν στη δημιουργία 8 δήμων.
Ο πρώτος δήμος για τον οποίον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση είναι ο δήμος Δομοκού που θα περιλαμβάνει και τους τρεις σημερινούς δήμους δηλαδή το δήμο Δομοκού το δήμο Θεσσαλιώτιδος και το δήμο Ξυνιάδας.
Ο δεύτερος δήμος που επίσης σε ότι αφορά τη δημιουργία του και όχι την έδρα του, δεν έχει κάποια αμφισβήτηση είναι ο δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Ελάτειας, Τιθορέας και Αμφίκλειας.
Κάποια σενάρια για συνένωση σε ευρύτερο σχήμα δείχνουν να μην είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης μιας και έχουν απορριφθεί από τους ανθρώπους που σχεδιάζουν.
Ο τρίτος δήμος στον οποίο βεβαίως υπάρχει ένα μικρό αγκάθι είναι ο δήμος που θα προκύψει από την συνένωση των δήμων Αγίου Κωνσταντίνου, Καμένων Βούρλων και Μώλου.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί για δημιουργία από τη μια αυτόνομου Δήμου Θερμοπυλών δεν δείχνουν να συγκινεί τους αρμόδιους και όλα συγκλίνουν ότι έχει ήδη απορριφθεί προ πολλού.
Τη δεύτερη πρόταση που έχει κατατεθεί για να μετέχει σε αυτό τον δήμο και ο δήμος Δαφνουσίων δεν έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί αλλά δεν είναι μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητούνται σε υψηλό επίπεδο. Οι πολιτικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να μην έχουν αποδώσει τα μέγιστα ωστόσο όμως παραμένει ένα θέμα για συζήτηση. Οι επιτελείς του Υπουργείου Εσωτερικών αξιολογούν ακόμη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και για άλλους δήμους της περιοχής γεγονός το οποίο ενδεχόμενα να αποτελέσει και οδηγό στην τελική κρίση.
Τοπικοί παράγοντες έχουν αφήσει ανοιχτό το συγκεκριμένο θέμα αφού ακόμη και μέσα στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν αμφιλεγόμενες και συγκρουόμενες απόψεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαμορφώνει όπως είναι άλλωστε φυσικό ένα διαφορετικό διοικητικό κέντρο από τα Καμένα Βούρλα γεγονός το οποίο προβληματίζει όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο όμως παραμένει ένα θέμα ανοιχτό στην ατζέντα που κανείς προς το παρόν δημόσια δεν θέλει να το ανοίξει.
Ο τέταρτος δήμος που επίσης υπάρχουν δύο μικρά αρχεία είναι ο δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Αταλάντης, Δαφνουσίων, Μαλεσίνας και Οπουντίων.
Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πέρα από την αρχική μελέτη του συγκεκριμένου θέματος οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι παραμένουν ανοιχτά πολλά πράγματα.
Πρώτα και κύρια η συμμετοχή του Δήμου Δαφνουσίων στο συγκεκριμένο νέο δήμο είναι υπό την αίρεση των όσων αναφέρθηκαν προηγούμενα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως δυναμιτίζει συνολικά το κλίμα για αυτόνομη παρουσία των δύο άλλων δήμων γεγονός το οποίο δημιουργεί έναν ντόμινο με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Είναι αυτονόητο ότι το σύνολο των επιτελείων προσπαθούν να μετρήσουν την οποιαδήποτε αντανάκλαση και με πολιτικούς όρους αλλά και με εκλογικούς όρους γεγονός το οποίο δείχνει να μην τους αφήνει αδιάφορους.
Ο πέμπτος δήμος αναμένεται να δημιουργηθεί στην Ανατολική Φθιώτιδα και θα περιλαμβάνει τους δήμους Στυλίδας, Εχιναίων και Πελασγίας με μία όμως μικρή απόσχιση. Τα δημοτικά διαμερίσματα του Αυλακίου και της Αγίας Μαρίνας οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα μετακινηθούν στο δήμο της Λαμίας έτσι ώστε από τη μια πλευρά ο δήμος της Λαμίας να έχει πρόσβαση στη θάλασσα καθιστώντας την Αγία Μαρίνα σαν κατ' εξοχήν σημείο διεξόδου του δήμου της Λαμίας στη θάλασσα και παράλληλα ομογενοποίησης της βιομηχανικής περιοχής ανατολικά της πόλης που τώρα πατά σε πολλές βάρκες. Αν και υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις από την πλευρά του δήμου της Στυλίδας ωστόσο πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο δήμος της Λαμίας έχει θέσει το συγκεκριμένο θέμα σε όλα τα επίπεδα και τουλάχιστον σε ότι αφορά την Αγία Μαρίνα έχει βρει θετική ανταπόκριση τόσο από το σύνολο των επιτελών το υπουργείο όσο και από το σύνολο της πολιτικής εκπροσώπησης του νομού. Στη δυτική Φθιώτιδα οι επεξεργασίες πλέον έχουν καταλήξει στη δημιουργία δύο δήμων αυτό αξιολογείται κυρίως για λόγους πολιτικού κόστους ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν Σπερχειάδα και Μακρακώμη.
Ο έκτος δήμος θα περιλαμβάνει τους δήμους βόρεια της κοίτης του Σπερχειού στη Δυτ. Φθιώτιδα δηλαδή τους δήμους Μακρακώμης και Αγίου Γεωργίου όπως επίσης και την κοινότητα Τυμφρηστού. Σε ότι αφορά τις κινήσεις που παρατηρούνται τελευταία για διατήρηση των κοινοτήτων οι επιτελείς του αρμόδιου υπουργείου υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο έδαφος.
Ο έβδομος δήμος αναφέρεται επίσης στη Δυτ. Φθιώτιδα. Πρόκειται για το δήμο της Σπερχειάδας στον οποίο θα μετακινηθεί και ένα τμήμα από το δήμο Υπάτης, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όλος ο Δήμος Υπάτης. Πρόκειται για ένα ακανθώδες θέμα το οποίο πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι προωθείται από διάφορους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής προς το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα προς την πολιτική του ηγεσία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πέρα και έξω από τις δημόσιες θέσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από την πλευρά του δήμου της Υπάτης για αυτόνομη παρουσία οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως έχει υπάρξει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης και επαφών για εξεύρεση εντελώς διαφορετικής λύσης.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή "μόνο δύο ή τρία χωριά υπάρχει ένας ορίζοντας να μετακινηθούν στο δήμο της Λαμίας…".
Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια για τα οποία έχουν γίνει πολλαπλές επεξεργασίες φαίνεται να υπάρχει συμφωνία κορυφής για μετακινήσεις συνολικά του δήμου Υπάτης μαζί με το δήμο της
Σπερχειάδας και τη δημιουργία ενός δήμου ορεινής δυτικής Φθιώτιδας. Εκείνο το οποίο αποτελεί αγκάθι και ίσως να αρχίσει κάποιος διάλογος αν βεβαίως αποτυπωθούν τέτοιες απόψεις και μάλιστα με ιδιαίτερα έντονο πολιτικό χαρακτήρα είναι τα χωριά Κομποτάδες, Μεξιάτες και Λουτρά Υπάτης ή να μετακινηθούν στο δήμο της Λαμίας έτσι ώστε να υπάρξει μια ενιαία ενότητα. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και ο δήμος της Λαμίας δείχνει να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες για τόσο μεγάλο ορεινό όγκο όπως θα ήταν για παράδειγμα ο ορεινός όγκος του δήμου της Υπάτης. Την ίδια στιγμή όμως δεν πρέπει να αγνοήσουμε και κάποιες άλλες φωνές που ακούγονται μέσα από το δήμο της Υπάτης αφού ορισμένα από τα χωριά όπως Ροδωνιά, Βασιλικά και Καρυά δείχνουν να ερωτοτροπούν προς την πλευρά της
Μακρακώμης. Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι όλα αυτά τα σενάρια έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση ακόμη και με την εμπλοκή κοινοβουλευτικών και θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής.
Τέλος ο όγδοος δήμος θα είναι ο δήμος της Λαμίας στον οποίο θα περιλαμβάνεται ο δήμος Γοργοποτάμου, η κοινότητα Παύλιανης, ο δήμος Λιανοκλαδίου, το δημοτικό διαμέρισμα Αγία Μαρίνα σήμερα της Στυλίδας και ενδεχόμενα τα δημοτικά διαμερίσματα Αυλακίου σήμερα της Στυλίδας, Κομποτάδες, Μεξιάτες και Λουτρά Υπάτης σήμερα του δήμου Υπάτης.
lamianews.blogspot.com
23 Αυγούστου 2008
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Χ.Υ.Τ.Υ ΚΑΙ ΟΧΙ Χ.Υ.Τ.Α ΣΤΗ ΛΟΚΡΙΔΑ
Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η
22 Αυγούστου 2008
Από:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προς:
1.Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ
2. Περιφέρεια Ανατ.Στερεάς
3. Νομαρχία Φθιώτιδας – Νομαρχιακό Συμβούλιο
4. Τ.Ε.Ε. Ανατ. Στερεάς
5. Τ.Ε.Δ.Κ. Φθιώτιδας
6. ΦΟ.Δ.Σ.Α. Λοκρίδας
7. Δήμους Επαρχίας Λοκρίδας
Κοινοποίηση
1. Βουλευτές Νομού
2. Κόμματα
3. Σύλλογοι Επαρχίας Λοκρίδας
4. Μ. Μ. Ε
ΘΕΜΑ :
Κατάθεση απόψεων σχετικά με τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. και όχι Χ.Υ.Τ.Α. στη Λοκρίδα
Κύριοι,
Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την σχεδιαζόμενη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. ως πολίτες της Λοκρίδας, μίας περιοχής περιβαλλοντικά ευαίσθητης και σε μία εποχή που οι όποιες κεντρικές αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στο άμεσο μέλλον.
Οι μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών που παράγουν οι οικισμοί είναι κατά γενική ομολογία το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και μία σοβαρότατη απειλή για τις τοπικές κοινωνίες λόγω της μόλυνσης που προκαλείται σε όλα τα επίπεδα(ύδατα, έδαφος, αέρας).
Η λύση που προωθούν οι Διοικήσεις των Δήμων της Λοκρίδας μέσα από τον ΦΟ.Δ.Σ.Α. (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) σε συνεργασία με τη Νομαρχία για την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), είναι πιστεύουμε εντελώς ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες για τις σύγχρονες κοινωνίες και διοικήσεις σε όλη την Ευρώπη.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και είναι πανθομολογούμενο ότι η λύση στο πρόβλημα των στερεών αποβλήτων περνά από την ανακύκλωση στην πηγή, εκεί που παράγονται τα απορρίμματα.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο στόχος πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα απορρίμματα, γι αυτό και πρέπει να καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής μόνο αυτά τα οποία δεν μπορούν με κάποιον τρόπο να ανακυκλωθούν.
Με άλλα λόγια αναφερόμαστε στην πρόταση δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.). Ως υπολείμματα θεωρούμε ότι μένει μετά την ανακύκλωση υλικών (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό κ.α.) αλλά και των οργανικών απορριμμάτων τα οποία θα υφίστανται κομποστοποίηση-λιπασματοποίηση. Έτσι θα μένει ένα ποσοστό περίπου 20-25% των σκουπιδιών να καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής.
Οι διαφορές μεταξύ του Χ.Υ.Τ.Α. που προσπαθείτε να εφαρμόσετε και του Χ.Υ.Τ.Υ. που εμείς θεωρούμε ως την μόνη σωστή λύση, είναι πολύ σημαντικές.
► Ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν προς ταφή είναι το 80% των αρχικών σκουπιδιών μετά από την ανακύκλωση μόνο των υλικών(λύση ΧΥΤΑ) ενώ μειώνεται πολύ στο 20-25% (λύση ΧΥΤΥ).
► Η πρόταση μας για δημιουργία ΧΥΤΥ δεν προκαλεί καμία καθυστέρηση στον υπάρχοντα σχεδιασμό, απλώς ζητά επαναπροσανατολισμό του σχεδιασμού προς μία συνολικότερη αντιμετώπιση με στόχο την αειφορία.
► Ο απαιτούμενος χώρος υγειονομικής ταφής είναι φυσικά πολύ μικρότερος στην περίπτωση του ΧΥΤΥ με μικρότερο κόστος λειτουργίας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μπορούν σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθούν και οι υπάρχουσες νόμιμες χωματερές των Δήμων. Αντιθέτως οι ΧΥΤΑ έχουν μικρό χρόνο ζωής (20-25 χρόνια).
► Οι ΧΥΤΑ χρειάζονται ειδική διαμόρφωση του χώρου υποδοχής με σημαντικό κόστος κατασκευής για την προστασία του περιβάλλοντος και αμφίβολα αποτελέσματα πολλές φορές λόγω αστοχιών στην κατασκευή, πεπερασμένων ορίων αντοχής, γρήγορου γεμίσματος κ.λ.π. Ένας ΧΥΤΑ αδυνατεί να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος.
► Η λύση του Χ.Υ.Τ.Α. είναι αντίθετη με την Κοινοτική Νομοθεσία – Οδηγία 31/1999 (άρθρο 5) και την Εθνική Νομοθεσία της ΚΥΑ 50910/2727/2033 ΦΕΚ Β.΄1909/2003 (Παράρτημα ΙΙ, Β.Ι.2 Στόχοι σελ. 26099) σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 31/1999, σε συνδυασμό με την Οδηγία 75/442/ΕΟΚ., «…είναι υποχρεωτική, μέσω «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για την εφαρμογή της μείωσης των βιοαποδομήσιμων (οργανικών) αστικών αποβλήτων που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής…»
► Επειδή η εφαρμογή της λύσης του Χ.Υ.Τ.Υ. που εμείς προτείνουμε προϋποθέτει ως μονόδρομο την πραγματική στήριξη και εφαρμογή της ανακύκλωσης υλικών-οργανικών απορριμμάτων στην πηγή τους, η επιτυχία της ανακύκλωσης θα είναι πολύ πιο σίγουρη και ολοκληρωμένη. Αντιθέτως, με την λύση του Χ.Υ.Τ.Α. που εσείς προωθείτε, η ανακύκλωση είναι μεν στα σχέδια σας, δεν αποτελεί όμως δεσμευτικό παράγοντα για τη λειτουργία του όλου συστήματος. Με αποτέλεσμα είτε να μην προωθηθεί ποτέ σοβαρά η ανακύκλωση ή να ατονήσει. Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς τόσα πολλά. Μία ανακύκλωση που έτσι κι αλλιώς θα είναι ελλιπής αφού δεν θα περιλαμβάνει τα οργανικά απορρίμματα που καταλαμβάνουν το 50-56% των σκουπιδιών. Έτσι θα καταλήξουμε ο Χ.Υ.Τ.Α. να είναι μία μεγάλη χωματερή, μία βραδυφλεγής βόμβα για το περιβάλλον. Θλιβερές εικόνες όπως η τωρινή του ΧΥΤΑ Ζακύνθου που μάλιστα επισκέφθηκε κλιμάκιο της Τ.Ε.Δ.Κ. Φθιώτιδας προ διετίας και είχε θεωρηθεί ως ιδανική λύση, δείχνουν μία προοπτική άκρως ανησυχητική.
► Μετά από όλα αυτά είναι φυσικό να αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή τους. Ήδη παρόλες τις προσπάθειες σας έχετε εισπράξει την άρνηση και την έντονη αντίδραση σε όσες περιοχές προτείνατε. Αντιθέτως η λύση του ΧΥΤΥ θα ήταν πολύ πιο εύκολα αποδεκτή κάτι που σας έχει γίνει σαφές από τους κατοίκους της Λοκρίδας.
Οι Δήμοι όλες αυτές τις δεκαετίες παραβιάζοντας τους κανόνες υγιεινής, ξεφορτώνονταν τα σκουπίδια οπουδήποτε, στις ρεματιές, στις όχθες των ποταμών, στις παραλίες, στα βουνά, στους όμορους Δήμους προκρίνοντας πάντοτε την εύκολη αλλά ανεύθυνη λύση, ενώ ταυτόχρονα καλλιέργησαν την ίδια νοοτροπία στους κατοίκους, υποθηκεύοντας το ίδιο το μέλλον τους. Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές από τις παράνομες χωματερές, ακατάλληλα προς πόση νερά, διοξίνες στην ατμόσφαιρα, αισθητική υποβάθμιση είναι τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών.
Δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών εύκολα από τη μία μέρα στην άλλη, ζητάμε όμως να κατευθυνθούν οι Δημοτικές Αρχές του τόπου μας προς ουσιαστικές και οριστικές λύσεις που θα εξασφαλίσουν λιγότερα σκουπίδια και καθαρό περιβάλλον και ταυτόχρονα θα κερδίσουν την χαμένη εμπιστοσύνη των δημοτών και να τους έχουν σύμμαχους στην προσπάθεια αυτή.
Πρέπει οι Δημοτικές Αρχές να δείξουν υπευθυνότητα και προσήλωση στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των σκουπιδιών από τους πολίτες και στην οργάνωση των Δήμων προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα γενικό πλάνο θα μπορούσε να περιλαμβάνει διαδοχικά: την Μείωση των σκουπιδιών (περιορισμός μεγάλων συσκευασιών, προϊόντων μίας χρήσης, επαναχρησιμοποίηση), Διαλογή στην πηγή (στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες να υπάρχουν 3 κάδοι διαλογής για Ανακυκλώσιμα υλικά, Οργανικά, και Μη ανακυκλώσιμα),
Συλλογή από τους Δήμους με 3 αντίστοιχους κάδους, Προώθηση προς Ανακύκλωση και Λιπασματοποίηση, πιθανή Ενεργειακή Αξιοποίηση, και τέλος Διάθεση στους ΧΥΤΥ των λιγοστών υπολειμμάτων που θα περίσσευαν και που δεν θα ήταν επιβλαβή για το περιβάλλον (λερωμένα και βρώμικα χαρτιά, υφάσματα, είδη πλαστικών και ορισμένα άλλα).
Η ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων, όπως Σύλλογοι, Σωματεία, Ενεργοί πολίτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή διαχείριση των απορριμμάτων. Φορείς οι οποίοι παρακάμφθηκαν δυστυχώς ως τώρα.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ: Να υπάρξει άμεσα αλλαγή πλεύσης από την πλευρά των Ο.Τ.Α. της Λοκρίδας, της Τ.ΕΔ.Κ. και της Νομαρχίας στο φλέγον ζήτημα της μελλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε σύγχρονες και οριστικές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον.
Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε παρωχημένες νοοτροπίες δείχνοντας ότι έχουμε ΕΜΕΙΣ πρώτα τη θέληση να αλλάξουμε και να σεβαστούμε απόλυτα το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και στο οποίο θα μεγαλώσουν και οι επόμενες γενιές.
Καλούμε όλους τους συλλόγους, φορείς και πολίτες να πάρουν θέση στον μείζον αυτό θέμα με ψηφίσματα και δράσεις.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μακρυνίτσας Δημήτρης Κάτοικος Καμένων Βούρλων
Τρίγκας Αθανάσιος Κάτοικος Καμένων Βούρλων
Αναστασίου Γιώργος Κάτοικος Αγίου Κωνσταντίνου
Καλαμάρας Θεοφάνης Κάτοικος Αρκίτσας
Κούρος Κ. Αριστείδης Κάτοικος Μαρτίνου
Καραμέρης Γ. Θωμάς Κάτοικος Μαρτίνου
Δημάκης Δ. Γεώργιος Κάτοικος Μαρτίνου
Παλαιολόγος Μιχάλης Κάτοικος Αταλάντης
Για Επικοινωνία: Μακρυνίτσας Δημήτρης Ανδρούτσου 19, Καμένα Βούρλα
τηλ: 22350-24251, 6978257500, e-mail: thecramp@hol.gr
22 Αυγούστου 2008
Από:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προς:
1.Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ
2. Περιφέρεια Ανατ.Στερεάς
3. Νομαρχία Φθιώτιδας – Νομαρχιακό Συμβούλιο
4. Τ.Ε.Ε. Ανατ. Στερεάς
5. Τ.Ε.Δ.Κ. Φθιώτιδας
6. ΦΟ.Δ.Σ.Α. Λοκρίδας
7. Δήμους Επαρχίας Λοκρίδας
Κοινοποίηση
1. Βουλευτές Νομού
2. Κόμματα
3. Σύλλογοι Επαρχίας Λοκρίδας
4. Μ. Μ. Ε
ΘΕΜΑ :
Κατάθεση απόψεων σχετικά με τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. και όχι Χ.Υ.Τ.Α. στη Λοκρίδα
Κύριοι,
Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την σχεδιαζόμενη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. ως πολίτες της Λοκρίδας, μίας περιοχής περιβαλλοντικά ευαίσθητης και σε μία εποχή που οι όποιες κεντρικές αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στο άμεσο μέλλον.
Οι μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών που παράγουν οι οικισμοί είναι κατά γενική ομολογία το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και μία σοβαρότατη απειλή για τις τοπικές κοινωνίες λόγω της μόλυνσης που προκαλείται σε όλα τα επίπεδα(ύδατα, έδαφος, αέρας).
Η λύση που προωθούν οι Διοικήσεις των Δήμων της Λοκρίδας μέσα από τον ΦΟ.Δ.Σ.Α. (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) σε συνεργασία με τη Νομαρχία για την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), είναι πιστεύουμε εντελώς ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες για τις σύγχρονες κοινωνίες και διοικήσεις σε όλη την Ευρώπη.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και είναι πανθομολογούμενο ότι η λύση στο πρόβλημα των στερεών αποβλήτων περνά από την ανακύκλωση στην πηγή, εκεί που παράγονται τα απορρίμματα.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο στόχος πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα απορρίμματα, γι αυτό και πρέπει να καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής μόνο αυτά τα οποία δεν μπορούν με κάποιον τρόπο να ανακυκλωθούν.
Με άλλα λόγια αναφερόμαστε στην πρόταση δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.). Ως υπολείμματα θεωρούμε ότι μένει μετά την ανακύκλωση υλικών (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό κ.α.) αλλά και των οργανικών απορριμμάτων τα οποία θα υφίστανται κομποστοποίηση-λιπασματοποίηση. Έτσι θα μένει ένα ποσοστό περίπου 20-25% των σκουπιδιών να καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής.
Οι διαφορές μεταξύ του Χ.Υ.Τ.Α. που προσπαθείτε να εφαρμόσετε και του Χ.Υ.Τ.Υ. που εμείς θεωρούμε ως την μόνη σωστή λύση, είναι πολύ σημαντικές.
► Ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν προς ταφή είναι το 80% των αρχικών σκουπιδιών μετά από την ανακύκλωση μόνο των υλικών(λύση ΧΥΤΑ) ενώ μειώνεται πολύ στο 20-25% (λύση ΧΥΤΥ).
► Η πρόταση μας για δημιουργία ΧΥΤΥ δεν προκαλεί καμία καθυστέρηση στον υπάρχοντα σχεδιασμό, απλώς ζητά επαναπροσανατολισμό του σχεδιασμού προς μία συνολικότερη αντιμετώπιση με στόχο την αειφορία.
► Ο απαιτούμενος χώρος υγειονομικής ταφής είναι φυσικά πολύ μικρότερος στην περίπτωση του ΧΥΤΥ με μικρότερο κόστος λειτουργίας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μπορούν σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθούν και οι υπάρχουσες νόμιμες χωματερές των Δήμων. Αντιθέτως οι ΧΥΤΑ έχουν μικρό χρόνο ζωής (20-25 χρόνια).
► Οι ΧΥΤΑ χρειάζονται ειδική διαμόρφωση του χώρου υποδοχής με σημαντικό κόστος κατασκευής για την προστασία του περιβάλλοντος και αμφίβολα αποτελέσματα πολλές φορές λόγω αστοχιών στην κατασκευή, πεπερασμένων ορίων αντοχής, γρήγορου γεμίσματος κ.λ.π. Ένας ΧΥΤΑ αδυνατεί να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος.
► Η λύση του Χ.Υ.Τ.Α. είναι αντίθετη με την Κοινοτική Νομοθεσία – Οδηγία 31/1999 (άρθρο 5) και την Εθνική Νομοθεσία της ΚΥΑ 50910/2727/2033 ΦΕΚ Β.΄1909/2003 (Παράρτημα ΙΙ, Β.Ι.2 Στόχοι σελ. 26099) σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 31/1999, σε συνδυασμό με την Οδηγία 75/442/ΕΟΚ., «…είναι υποχρεωτική, μέσω «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για την εφαρμογή της μείωσης των βιοαποδομήσιμων (οργανικών) αστικών αποβλήτων που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής…»
► Επειδή η εφαρμογή της λύσης του Χ.Υ.Τ.Υ. που εμείς προτείνουμε προϋποθέτει ως μονόδρομο την πραγματική στήριξη και εφαρμογή της ανακύκλωσης υλικών-οργανικών απορριμμάτων στην πηγή τους, η επιτυχία της ανακύκλωσης θα είναι πολύ πιο σίγουρη και ολοκληρωμένη. Αντιθέτως, με την λύση του Χ.Υ.Τ.Α. που εσείς προωθείτε, η ανακύκλωση είναι μεν στα σχέδια σας, δεν αποτελεί όμως δεσμευτικό παράγοντα για τη λειτουργία του όλου συστήματος. Με αποτέλεσμα είτε να μην προωθηθεί ποτέ σοβαρά η ανακύκλωση ή να ατονήσει. Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς τόσα πολλά. Μία ανακύκλωση που έτσι κι αλλιώς θα είναι ελλιπής αφού δεν θα περιλαμβάνει τα οργανικά απορρίμματα που καταλαμβάνουν το 50-56% των σκουπιδιών. Έτσι θα καταλήξουμε ο Χ.Υ.Τ.Α. να είναι μία μεγάλη χωματερή, μία βραδυφλεγής βόμβα για το περιβάλλον. Θλιβερές εικόνες όπως η τωρινή του ΧΥΤΑ Ζακύνθου που μάλιστα επισκέφθηκε κλιμάκιο της Τ.Ε.Δ.Κ. Φθιώτιδας προ διετίας και είχε θεωρηθεί ως ιδανική λύση, δείχνουν μία προοπτική άκρως ανησυχητική.
► Μετά από όλα αυτά είναι φυσικό να αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή τους. Ήδη παρόλες τις προσπάθειες σας έχετε εισπράξει την άρνηση και την έντονη αντίδραση σε όσες περιοχές προτείνατε. Αντιθέτως η λύση του ΧΥΤΥ θα ήταν πολύ πιο εύκολα αποδεκτή κάτι που σας έχει γίνει σαφές από τους κατοίκους της Λοκρίδας.
Οι Δήμοι όλες αυτές τις δεκαετίες παραβιάζοντας τους κανόνες υγιεινής, ξεφορτώνονταν τα σκουπίδια οπουδήποτε, στις ρεματιές, στις όχθες των ποταμών, στις παραλίες, στα βουνά, στους όμορους Δήμους προκρίνοντας πάντοτε την εύκολη αλλά ανεύθυνη λύση, ενώ ταυτόχρονα καλλιέργησαν την ίδια νοοτροπία στους κατοίκους, υποθηκεύοντας το ίδιο το μέλλον τους. Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές από τις παράνομες χωματερές, ακατάλληλα προς πόση νερά, διοξίνες στην ατμόσφαιρα, αισθητική υποβάθμιση είναι τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών.
Δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών εύκολα από τη μία μέρα στην άλλη, ζητάμε όμως να κατευθυνθούν οι Δημοτικές Αρχές του τόπου μας προς ουσιαστικές και οριστικές λύσεις που θα εξασφαλίσουν λιγότερα σκουπίδια και καθαρό περιβάλλον και ταυτόχρονα θα κερδίσουν την χαμένη εμπιστοσύνη των δημοτών και να τους έχουν σύμμαχους στην προσπάθεια αυτή.
Πρέπει οι Δημοτικές Αρχές να δείξουν υπευθυνότητα και προσήλωση στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των σκουπιδιών από τους πολίτες και στην οργάνωση των Δήμων προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα γενικό πλάνο θα μπορούσε να περιλαμβάνει διαδοχικά: την Μείωση των σκουπιδιών (περιορισμός μεγάλων συσκευασιών, προϊόντων μίας χρήσης, επαναχρησιμοποίηση), Διαλογή στην πηγή (στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες να υπάρχουν 3 κάδοι διαλογής για Ανακυκλώσιμα υλικά, Οργανικά, και Μη ανακυκλώσιμα),
Συλλογή από τους Δήμους με 3 αντίστοιχους κάδους, Προώθηση προς Ανακύκλωση και Λιπασματοποίηση, πιθανή Ενεργειακή Αξιοποίηση, και τέλος Διάθεση στους ΧΥΤΥ των λιγοστών υπολειμμάτων που θα περίσσευαν και που δεν θα ήταν επιβλαβή για το περιβάλλον (λερωμένα και βρώμικα χαρτιά, υφάσματα, είδη πλαστικών και ορισμένα άλλα).
Η ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων, όπως Σύλλογοι, Σωματεία, Ενεργοί πολίτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή διαχείριση των απορριμμάτων. Φορείς οι οποίοι παρακάμφθηκαν δυστυχώς ως τώρα.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ: Να υπάρξει άμεσα αλλαγή πλεύσης από την πλευρά των Ο.Τ.Α. της Λοκρίδας, της Τ.ΕΔ.Κ. και της Νομαρχίας στο φλέγον ζήτημα της μελλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε σύγχρονες και οριστικές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον.
Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε παρωχημένες νοοτροπίες δείχνοντας ότι έχουμε ΕΜΕΙΣ πρώτα τη θέληση να αλλάξουμε και να σεβαστούμε απόλυτα το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και στο οποίο θα μεγαλώσουν και οι επόμενες γενιές.
Καλούμε όλους τους συλλόγους, φορείς και πολίτες να πάρουν θέση στον μείζον αυτό θέμα με ψηφίσματα και δράσεις.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μακρυνίτσας Δημήτρης Κάτοικος Καμένων Βούρλων
Τρίγκας Αθανάσιος Κάτοικος Καμένων Βούρλων
Αναστασίου Γιώργος Κάτοικος Αγίου Κωνσταντίνου
Καλαμάρας Θεοφάνης Κάτοικος Αρκίτσας
Κούρος Κ. Αριστείδης Κάτοικος Μαρτίνου
Καραμέρης Γ. Θωμάς Κάτοικος Μαρτίνου
Δημάκης Δ. Γεώργιος Κάτοικος Μαρτίνου
Παλαιολόγος Μιχάλης Κάτοικος Αταλάντης
Για Επικοινωνία: Μακρυνίτσας Δημήτρης Ανδρούτσου 19, Καμένα Βούρλα
τηλ: 22350-24251, 6978257500, e-mail: thecramp@hol.gr
20 Αυγούστου 2008
Πέντε δήμοι στη Φθιώτιδα σύμφωνα με τον Καποδίστρια 2
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, τα σενάρια για τον νέο "Καποδίστρια" συνεχίζονται εν μέσω αντιδράσεων.
Ένα από τα τελευταία (και ίσως επικρατέστερα) σενάρια για το νομό Φθιώτιδας, προβλέπει τελικά 5 δήμους από τους 23 και 2 κοινότητες που είναι σήμερα, δηλαδή:
Λαμία, Αταλάντη, Δομοκός, Σπερχειάδα, Μακρακώμη, αν και η τελευταία είναι υπό αίρεση αφού συζητείται έντονα η δημιουργία ενιαίου δήμου στη Δυτική Φθιώτιδα με έδρα τη Σπερχειάδα, όπως θα συμβεί και στην Ανατολική Φθιώτιδα, με έδρα τη Λαμία.
Σε περίπτωση που η Μακρακώμη (λόγω της γνωστής έριδας που υπάρχει μεταξύ Μακρακώμης και Σπερχειάδας, χωρίς λόγο κατά την ταπεινή μας άποψη) δεν συμφωνήσει υπάρχει έτοιμο σενάριο συνένωσης με τον Δήμο Δομοκού.
Βέβαια όλα αυτά είναι σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς του Προκόπη Παυλόπουλου και σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αντιδράσεις που θα μεταφέρουν οι βουλευτές του νομού μας στους οποίους ήδη ασκείται μεγάλη πίεση.
Περισσότερα για τη συνολική εικόνα της Ελλάδας, σχετικά με το θέμα, δείτε εδώ.
Από το Lamia News
Σχολιασμός του Blog
Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου στις επόμενες εκλογές τουλάχιστον στον δήμο Καμένων Βούρλων.
Αν ωστόσο εφαρμοσθεί θα είναι κάτι που θα άλλαζε κατά πολύ τον ’εκλογικό χάρτη’ και κατά συνέπεια την όποια τακτική των επίδοξων υποψηφίων στις επόμενες δημοτικές εκλογές
Ένα από τα τελευταία (και ίσως επικρατέστερα) σενάρια για το νομό Φθιώτιδας, προβλέπει τελικά 5 δήμους από τους 23 και 2 κοινότητες που είναι σήμερα, δηλαδή:
Λαμία, Αταλάντη, Δομοκός, Σπερχειάδα, Μακρακώμη, αν και η τελευταία είναι υπό αίρεση αφού συζητείται έντονα η δημιουργία ενιαίου δήμου στη Δυτική Φθιώτιδα με έδρα τη Σπερχειάδα, όπως θα συμβεί και στην Ανατολική Φθιώτιδα, με έδρα τη Λαμία.
Σε περίπτωση που η Μακρακώμη (λόγω της γνωστής έριδας που υπάρχει μεταξύ Μακρακώμης και Σπερχειάδας, χωρίς λόγο κατά την ταπεινή μας άποψη) δεν συμφωνήσει υπάρχει έτοιμο σενάριο συνένωσης με τον Δήμο Δομοκού.
Βέβαια όλα αυτά είναι σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς του Προκόπη Παυλόπουλου και σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αντιδράσεις που θα μεταφέρουν οι βουλευτές του νομού μας στους οποίους ήδη ασκείται μεγάλη πίεση.
Περισσότερα για τη συνολική εικόνα της Ελλάδας, σχετικά με το θέμα, δείτε εδώ.
Από το Lamia News
Σχολιασμός του Blog
Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου στις επόμενες εκλογές τουλάχιστον στον δήμο Καμένων Βούρλων.
Αν ωστόσο εφαρμοσθεί θα είναι κάτι που θα άλλαζε κατά πολύ τον ’εκλογικό χάρτη’ και κατά συνέπεια την όποια τακτική των επίδοξων υποψηφίων στις επόμενες δημοτικές εκλογές
04 Αυγούστου 2008
02 Αυγούστου 2008
Πάμε διακοπές στα Καμένα Βούρλα !
Αγαπητοί αναγνώστες.
Το Blog πάει διακοπές.
Από 1 Αυγούστου και μέχρι τέλος του μηνός το blog θα κάνει τα μπάνια του.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα απέχουμε κιόλας από το Blog, η τεχνολογία να’ ναι καλά.
Μπορείτε να συνεχίσετε να αποστέλλετε τις επιστολές σας κανονικά, θα τις διαβάζουμε τακτικά , και θα γίνονται αναρτήσεις – δημοσιεύσεις επίσης κανονικά. (ίσως όχι με την συχνότητα που γίνονται τώρα, αλλά θα γίνονται).
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους εσάς που αποστέλλετε υλικό (φωτογραφίες και πληροφορίες) στο Blog
Εύχομαι καλές διακοπές σε όλους μας.
Με τιμή ο Blogger
Το Blog πάει διακοπές.
Από 1 Αυγούστου και μέχρι τέλος του μηνός το blog θα κάνει τα μπάνια του.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα απέχουμε κιόλας από το Blog, η τεχνολογία να’ ναι καλά.
Μπορείτε να συνεχίσετε να αποστέλλετε τις επιστολές σας κανονικά, θα τις διαβάζουμε τακτικά , και θα γίνονται αναρτήσεις – δημοσιεύσεις επίσης κανονικά. (ίσως όχι με την συχνότητα που γίνονται τώρα, αλλά θα γίνονται).
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους εσάς που αποστέλλετε υλικό (φωτογραφίες και πληροφορίες) στο Blog
Εύχομαι καλές διακοπές σε όλους μας.
Με τιμή ο Blogger
2ο Φεστιβάλ Ποδηλάτου 2008
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ποδηλάτου που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός - Πεζοπορικός & Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΡΟΒΟ-ΜΑΣΤΟΡΕΣ, με την χρηματοδότηση & υποστήριξη του Δήμου Κ. Βούρλων.
Το 2ήμερο Φεστιβάλ περιελάμβανε στις 24-7-2008 την προβολή της ταινίας «Il Postino» στο ΣΙΝΕ «ΡΑΝΙΑ», με τον αξέχαστο Massimo Troϊsi στο κύκνειό του άσμα. Παρ’ ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη, δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση.. Φαίνεται ότι ο ρομαντισμός στην εποχή μας & η 7η τέχνη κάτω απ’ τ’ άστρα, δεν έλκει όσο το DVD του σαλονιού μας.. Σε μία Κωμόπολη που πριν κάποια χρόνια είχε 6 θερινά Σινεμά, έχει μείνει μόνο ένα να παλεύει με την αδιαφορία και τον απρόσωπο σύγχρονο τρόπο ζωής.. Ωστόσο οι 70 συμμετοχές & η σύγκρισή τους με το περσινό Φεστιβάλ, αποτύπωσÎ! µ την ελπίδα στα πρόσωπα των διοργανωτών.
Την 2η μέρα του φεστιβάλ, το ραντεβού για τους ανθρώπους που προτιμούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και αγαπούν το περιβάλλον, είχε δοθεί μπροστά στο περίπτερο του Δήμου Κ. Βούρλων. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ως επί το πλείστον παιδιά, συμμετείχαν στην ποδηλατάδα που είχε ως προορισμό το Καινούριο & επιστροφή στον χώρο εκκίνησης (διαδρομή 16 χλμ).
Έστω και για μερικά λεπτά, μία παρέα 80 ποδηλάτων διέσχισε την πόλη χαρίζοντάς της την εικόνα που θα έπρεπε να είχε, δηλαδή χωρίς θόρυβο, χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση. Επικοινωνώντας & Ποδηλατώντας η παρέα των ποδηλάτων έφτασε στο Καινούριο, συνέχισε στην παραλία του Καινουρίου όπου έκανε μία στάση για ξεκούραση και κατέληξε στην αφετηρία όπου 7 δώρα (εξ αυτών4βιβλία)βρήκαν τους νικητές τους, ύστερα από κλήρωση που έγινε.
Έτσι, ένα ακόμη φεστιβάλ τελείωσε, ένας αγώνας ακόμη δόθηκε για την δημιουργία ποδηλατόδρομου στην πόλη μας, ένα σημάδι πολιτισμού φάνηκε στην προσπάθειά μας για ένα καλύτερο μέλλον, μία υπόσχεση ειπώθηκε ξανά για την αγορά 60 ποδηλάτων που θα δίνονται δωρεάν σε όλους και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου όπου είναι η Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.
Κλείνοντας, η καθημερινή παρουσία των ποδηλάτων στην πόλη μας εκτός από απολαυστική, κρίνεται σχεδόν επιτακτική, μόνο και μόνο γιατί οι άνθρωποι ξεχνούν και γιατί η εκπλήρωση των αιτημάτων μας και η επίτευξη των στόχων μας, έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους.
«Είμαστε παντού (με ποδήλατα)»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΒΟ-ΜΑΣΤΟΡΕΣ- ΔΗΜΟΣ Κ.ΒΟΥΡΛΩΝ-2008
Το 2ήμερο Φεστιβάλ περιελάμβανε στις 24-7-2008 την προβολή της ταινίας «Il Postino» στο ΣΙΝΕ «ΡΑΝΙΑ», με τον αξέχαστο Massimo Troϊsi στο κύκνειό του άσμα. Παρ’ ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη, δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση.. Φαίνεται ότι ο ρομαντισμός στην εποχή μας & η 7η τέχνη κάτω απ’ τ’ άστρα, δεν έλκει όσο το DVD του σαλονιού μας.. Σε μία Κωμόπολη που πριν κάποια χρόνια είχε 6 θερινά Σινεμά, έχει μείνει μόνο ένα να παλεύει με την αδιαφορία και τον απρόσωπο σύγχρονο τρόπο ζωής.. Ωστόσο οι 70 συμμετοχές & η σύγκρισή τους με το περσινό Φεστιβάλ, αποτύπωσÎ! µ την ελπίδα στα πρόσωπα των διοργανωτών.
Την 2η μέρα του φεστιβάλ, το ραντεβού για τους ανθρώπους που προτιμούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και αγαπούν το περιβάλλον, είχε δοθεί μπροστά στο περίπτερο του Δήμου Κ. Βούρλων. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ως επί το πλείστον παιδιά, συμμετείχαν στην ποδηλατάδα που είχε ως προορισμό το Καινούριο & επιστροφή στον χώρο εκκίνησης (διαδρομή 16 χλμ).
Έστω και για μερικά λεπτά, μία παρέα 80 ποδηλάτων διέσχισε την πόλη χαρίζοντάς της την εικόνα που θα έπρεπε να είχε, δηλαδή χωρίς θόρυβο, χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση. Επικοινωνώντας & Ποδηλατώντας η παρέα των ποδηλάτων έφτασε στο Καινούριο, συνέχισε στην παραλία του Καινουρίου όπου έκανε μία στάση για ξεκούραση και κατέληξε στην αφετηρία όπου 7 δώρα (εξ αυτών4βιβλία)βρήκαν τους νικητές τους, ύστερα από κλήρωση που έγινε.
Έτσι, ένα ακόμη φεστιβάλ τελείωσε, ένας αγώνας ακόμη δόθηκε για την δημιουργία ποδηλατόδρομου στην πόλη μας, ένα σημάδι πολιτισμού φάνηκε στην προσπάθειά μας για ένα καλύτερο μέλλον, μία υπόσχεση ειπώθηκε ξανά για την αγορά 60 ποδηλάτων που θα δίνονται δωρεάν σε όλους και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου όπου είναι η Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.
Κλείνοντας, η καθημερινή παρουσία των ποδηλάτων στην πόλη μας εκτός από απολαυστική, κρίνεται σχεδόν επιτακτική, μόνο και μόνο γιατί οι άνθρωποι ξεχνούν και γιατί η εκπλήρωση των αιτημάτων μας και η επίτευξη των στόχων μας, έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους.
«Είμαστε παντού (με ποδήλατα)»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΒΟ-ΜΑΣΤΟΡΕΣ- ΔΗΜΟΣ Κ.ΒΟΥΡΛΩΝ-2008
01 Αυγούστου 2008
Σε διαδικασία νομιμοποίησης το αλιευτικό καταφύγιο του Καινουρίου
Η Δημοτική αρχή τρέχει τις εξελίξεις , προς τιμήν της, και προχωράει τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα αρκετό καιρό.
Συγκεκριμένα το αλιευτικό καταφύγιο του ΔΔ Καινουρίου αποκτά υπόσταση και νομιμότητα ενώ ανοίγει ο δρόμος για έργα υποδομής.
Από ότι μάθαμε πρόκειται στην ουσία για ένα γενικό εκσυγχρονισμό και επέκταση του λιμανιού (αυτό είναι το βασικότερο) που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέλθει η χωρητικότητα του στις 100 – 120 θέσεις βάση μελέτης που εκπονείται αυτή την εποχή.
Μέσα στο καλοκαίρι δρομολογείται , αν όχι λύνεται, ακόμα ένα πρόβλημα της περιοχής.
Ιδού το σχετικό έγγραφο από το ΥΕΝ που τεκμηριώνει τα παραπάνω
Συγκεκριμένα το αλιευτικό καταφύγιο του ΔΔ Καινουρίου αποκτά υπόσταση και νομιμότητα ενώ ανοίγει ο δρόμος για έργα υποδομής.
Από ότι μάθαμε πρόκειται στην ουσία για ένα γενικό εκσυγχρονισμό και επέκταση του λιμανιού (αυτό είναι το βασικότερο) που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέλθει η χωρητικότητα του στις 100 – 120 θέσεις βάση μελέτης που εκπονείται αυτή την εποχή.
Μέσα στο καλοκαίρι δρομολογείται , αν όχι λύνεται, ακόμα ένα πρόβλημα της περιοχής.
Ιδού το σχετικό έγγραφο από το ΥΕΝ που τεκμηριώνει τα παραπάνω